Stent nedir?
Böbrekte üretilen idrar, ince kıvrımlı borucuk şeklindeki üreter denilen organlardan akarak idrar kesesine ulaşır. İdrar akışını engelleyen bir durum oluştuğunda böbrekler ve idrar kanalları şişer, böbrekler sağlıklı çalışamaz. İdrar kanalının tıkandığı durumlarda böbrek ile mesane arasında akışı sağlamak için stent denilen ince kıvrımlı tüpler yerleştirilir. Bu tüpler mesane, üreterler ve böbrek arasında kat eder. İçerisinden ve yanından idrar akışını sağlar.
İçindekiler
Stentler hangi durumlarda yerleştirilir?
- Stentler ve sondalar biz ürologların idrar akışını sağlamak için en çok kullandığı malzemelerdir. Stentlerin en çok kullanım alanı böbrek veya üreter taşlarıdır. Böbrekte oluşan taşlar idrar kanalını tıkayıp böbrekte şişme, tıkanma ve ciddi ağrıya sebep olabilir. İşte bu durumda böbrekteki idrar akışını sağlamak, böbrekte oluşan tıkanmayı çözmek için stent takılabilir.
- Böbrek taşı kırıldıktan sonra da taş parçacıkları idrar yollarında tıkanmaya sebep olabilir. Ameliyat sırasında pek çok ürolog taşı lazerle kırdıktan sonra geçici olarak idrar kanalına stent yerleştirebilir.
- Üretere bası yapan tümörler (cervix, kolon, rektum, lenfoma, endometrium ca) idrar kanalına dıştan bası yapıp idrar akışını bozabilir. Bu durumlarda da üroloji uzmanınız stent konulmasına karar verebilir.
- Doğuştan idrar kanalı tıkanıklıkları (Üreteropelvik bileşke (UPJ) veya üreterovezikal bileşke (UVJ) darlıkları) cerrahi tedavileri sırasında kısa süreli stent takılması gerekebilir.
- İdrar yollarının yaralanmaları neticesinde iyileşme sürecinde geçici olarak stent konulması gerekebilir.
Böbrek stenti nasıl takılır?
Ameliyathanede anestezi altında dış idrar kanalından kameralı bir aletle (sistoskop veya üreteroskop) ile girilip mesane içinden veya üreter içinden direkt olarak gözle görülerek stent yerleştirilir. Bu işlem sırasında stentin doğru konumda olduğu çekilen röntgen filmleri ile kontrol edilir.
Böbrek stenti hangi yan etkileri yapar?
Stentlerin uç kısmı kıvrımlı yapıdadır ve mesane yüzeyine temas eder. Bunun neticesinde idrarda kanama, sık idrara gitme, yanma, böbrek sancısı gibi şikayetler görülür. Bu şikayetler özellikle yürüyüş veya ağır egzersizler sonrasında artar. Bu şikayetleriniz için doktorunuz rahatlatıcı ilaçlar reçete edebilir.
Böbrek stentleri ne kadar süre sonra çıkarılmalıdır?
Genellikle idrar yollarına takılan stentler en geç 3 ay içinde çıkarılır. Bu süre stentin neden kullanıldığına ve doktorunuzun ameliyat sırasında saptadığı bulgulara göre değişebilir. Stentinizin ne zaman çekilmesi gerektiğini size en doğru şekilde hekiminiz belirleyecektir.
Bazı onkoloji hastalarında özel stentler kullanılır ve bu stentler hastada 1 yıl kadar kalabilir.
Böbrek Stenti nasıl çıkarılır?
Böbrek stentlerinin üst ucu böbrek içinde, alt ucu ise idrar kesesi (mesane) içindedir. Mesane içindeki alt uçtan tutulup nazikçe çekilmesi ile stent kolayca vücut dışına alınabilir. Bu amaçla dış idrar kanalından kameralı bir aletle girilir. Mesane içine ulaşılıp cımbıza benzer bir aletle stentin uç kısmından tutulup stent çekilir ve vücut dışına alınır.
Stent çıkarmak ağrılı bir işlem midir?
Erkeklerde mesaneden başlayan üretra denilen idrar borusu kıvrımlı yapıda ve yaklaşık 25cm uzunluğundadır. Rijit aletlerle yapılırsa bu işlem ağrılı olabilir. Bu sebepler rijit aletlerle yapılacaksa işlem anestezi altında yapılması daha konforlu olacaktır.
Flexible sistoskopla stent çekilmesi ağrılı mıdır?
Flexible sistoskoplar daha ince ve kıvrılabilen yapıdadır ve cihazlarla yapılan işlemler daha sorunsuz ve ağrısızdır. Hastanede yatış gerektirmez, klinik şartlarında ve lokal anestezi altında uygulanabilir.
Stent çekildikten sonra ağrı duyulur mu?
Stent çekildikten sonra özellikle gün içinde idrarda yanma, kanama ve hafif ağrılarınız olabilir. Bu şikayetleriniz için doktorunuz bazı ilaçları kullanmanızı tavsiye edebilir.