Dizüri (Ağrılı İdrar Yapma) Nedir? Tedavisi ve Teşhisi – Dr. Tepeler

Dizüri (ağrılı idrara çıkma) nedir?

Dizüri, idrar yaparken (işerken) ağrı veya rahatsızlık hissidir. Bu yakar! Dizüri ne sıklıkta idrara çıktığınızla (idrar sıklığı) ilgili değildir, ancak idrar sıklığı genellikle dizüri ile birlikte görülür. Dizüri bir teşhis değildir. Altta yatan bir sağlık sorununun işareti veya belirtisidir.

 Disüri (ağrılı idrara çıkma) kimlerde görülür?

Her yaştan erkek ve kadın ağrılı idrara çıkma yaşayabilir. Kadınlarda daha yaygındır. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) yaygın olarak dizüri ile ilişkilidir. İYE'ler kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür.

 Dizüri riski daha yüksek olan diğer kişiler şunlardır:

 Hamile kadınlar.
Diyabetli erkekler ve kadınlar.
Mesanede herhangi bir hastalığı olan erkekler ve kadınlar.

Dizüri (ağrılı idrara çıkma) belirtileri nelerdir?

 

Ağrılı idrara çıkma belirtileri erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterebilir, ancak her iki cinsiyet de bunu genellikle yanma, batma veya kaşıntı olarak tanımlar. Yanma en sık bildirilen semptomdur.

 

Dizüri, idrar yaparken (işerken) ağrı veya rahatsızlık hissidir. Bu yakar! Dizüri ne sıklıkta idrara çıktığınızla (idrar sıklığı) ilgili değildir, ancak idrar sıklığı genellikle dizüri ile birlikte görülür. Dizüri bir teşhis değildir. Altta yatan bir sağlık sorununun işareti veya belirtisidir.

İçindekiler

Dizüri (ağrılı idrara çıkma) nasıl teşhis edilir?

İşerken ağrı veya yanma hissederseniz sağlık uzmanınıza başvurun. Dizüri, tedavi edilmesi gerekebilecek tıbbi bir durumun belirtisi olabilir. Ağrınızı teşhis etmek için öncelikle sağlık uzmanınız, size diabetes mellitus veya immün yetmezlik bozuklukları gibi mevcut ve geçmiş tıbbi durumlarınız hakkında sorular sormak da dahil olmak üzere tüm tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir. Ayrıca ağrının nedeninin bir CYBE olup olmadığını belirlemek için cinsel geçmişinizi de sorabilir. Özellikle erkeklerin penislerinden veya kadınların vajinalarından akıntı geliyorsa, CYBE taraması için testler de gerekebilir. Doğurganlık çağında bir kadınsanız, hamilelik testi yapılabilir.

Sağlayıcınız ayrıca mevcut reçeteleriniz ve reçetesiz ilaç kullanımınız ve dizüriyi yönetmek için denediğiniz "ev ilaçları" hakkında sorular soracaktır.

Sağlık uzmanınız ayrıca size mevcut semptomlarınız hakkında sorular soracak ve idrarınızdan temiz bir örnek alacaktır. İdrar örneğiniz beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri veya yabancı kimyasallar açısından analiz edilecektir. Beyaz kan hücrelerinin varlığı, sağlık uzmanınıza idrar yolunuzda iltihaplanma olduğunu söyler. İdrar kültürü, idrar yolu enfeksiyonunuz olup olmadığını ve varsa buna neden olan bakterileri ortaya çıkarır. Bu bilgi, doktorunuzun bakterilerin tedavisinde en iyi sonucu verecek antibiyotiği seçmesini sağlar.

 

 

İletişime Geç

İdrar örneğinizde enfeksiyon belirtisi bulunmazsa, sağlık uzmanlarınız mesanenize veya prostatınıza (erkeklerde) bakmak için ek testler önerebilir. Sağlık uzmanınız ayrıca enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için vajinanızın veya üretranızın iç yüzeyinden bir sürüntü örneği alabilir (kadınlarda).

Dizürinin (ağrılı idrara çıkma) nedenleri nelerdir?

Dizürinin birçok nedeni vardır. Ayrıca doktorların her zaman nedeni belirleyemeyeceğini de bilin.

KADINLAR : Kadınlar için ağrılı idrara çıkma şunların sonucu olabilir:

Mesane enfeksiyonu (sistit).
Vajinal enfeksiyon.
İdrar yolu enfeksiyonu.
Endometrit ve divertiküloz ve divertikülit dahil olmak üzere idrar yolu dışındaki diğer nedenler.
Mesane veya üretra iltihabı (üretrit) (Üretranız, mesanenizin alt açıklığından başlayan ve vücudunuzdan dışarı çıkan tüptür).
Enflamasyona genellikle bir enfeksiyon neden olur.
İltihaplanmaya cinsel ilişki, duş, sabun, kokulu tuvalet kağıdı, doğum kontrol süngerleri veya spermisitler de neden olabilir.
Kadın mesanesi ve pelvik anatomi
Normal kadın anatomisi

ERKEKLER: Erkekler için ağrılı idrara çıkma şu nedenlerden kaynaklanabilir:

İdrar yolu enfeksiyonu ve divertiküloz ve divertikülit dahil olmak üzere idrar yolu dışındaki diğer enfeksiyonlar.

Prostat hastalığı.
Kanser.
Erkek mesanesi ve pelvik anatomi
Normal erkek anatomisi

 Erkekler ve kadınlar için ağrılı idrara çıkma, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun (CYBE) veya ilaçların yan etkisinin sonucu olabilir. Kemoterapi kanser ilaçları veya pelvik bölgeye uygulanan radyasyon tedavileri mesaneyi iltihaplandırabilir ve ağrılı idrara çıkmaya neden olabilir.

BAKIM VE TEDAVİ

Dizüri (ağrılı idrara çıkma) nasıl tedavi edilir?

Dizüri tedavisi ağrı/yanma hissinizin nedenine bağlıdır. Tedavinizdeki ilk adım, ağrılı idrara çıkmanızın enfeksiyon, iltihaplanma, diyet faktörleri veya mesane veya prostatınızla ilgili bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemektir.

İdrar yolu enfeksiyonları en yaygın olarak antibiyotiklerle tedavi edilir. Ağrınız şiddetliyse, size fenazopiridin reçete edilebilir. Not: Bu ilaç idrarınızı kırmızı-turuncuya çevirir ve iç çamaşırlarınızı lekeler.

Ciltte tahrişten kaynaklanan iltihaplanma genellikle tahrişe neden olan maddeden kaçınılarak tedavi edilir.Altta yatan bir mesane veya prostat sorununun neden olduğu dizüri, altta yatan durumun ele alınmasıyla tedavi edilir.

Ağrılı idrara çıkma rahatsızlığını azaltmak için daha fazla su içmek veya ağrılı idrara çıkmayı tedavi etmek için reçetesiz satılan bir yardımcı (Uristat® veya AZO® gibi) almak gibi atabileceğiniz birkaç adım vardır. Diğer tedaviler için reçeteli ilaçlar gerekir.

Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız, doktorunuz nedenini bulmanıza yardımcı olabilir.

Dizüriyi önlemek için bir şey yapılabilir mi?

Daha fazla su için. Günde iki ila üç litre su için.
İdrar kaçırma pedi kullanıyorsanız, kirlenir kirlenmez değiştirin.
Siz (bir kadın) idrarınızı yaptıktan sonra, yeni bir mendil alın ve vajinal dudaklarınızın iç kısmındaki idrarı silin.

Sağlık uzmanımı ne zaman aramalıyım?

Dizüri bir semptomdur. Yanma hissi, ağrı ve/veya rahatsızlığa neden olur. Bu belirti rahatsız edici olduğu için muhtemelen sağlık uzmanınızla iletişime geçmeyi tercih edeceksiniz. Belirtinizin idrar yolu enfeksiyonu veya başka bir tıbbi nedene bağlı olup olmadığını belirlemek için sağlık uzmanınıza görünmeniz önemlidir. Her durumda, sağlık kuruluşunuzu ne kadar erken görürseniz, teşhis o kadar erken konulabilir ve tedaviye başlanabilir.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP