...
tel
whatsapp

Erişkinlerde Sünnet

eriskinlerde sunnet 1

Sünnet, penis baş kısmını (glans penis) örten derinin cerrahi bir işlemle alınmasıdır.Ülkemizde,genellikle yenidoğan dönemiyle birlikte ergenlik öncesi dönemde sıklıkla uygulansa da bu yöntem her yaşta uygulanabilmektedir.

Sünnet her yaşta yapılabilir mi?

Tıbbi gereklilik durumunda sünnet her yaşta uygulanır. Ancak her yaşta yapılan sünnetin teknik açıdan farklılıkları vardır. Erişkin sünneti mutlaka uzman bir ürolog tarafından yapılmalıdır.

Sünnet, penis baş kısmını (glans penis) örten derinin cerrahi bir işlemle alınmasıdır.Ülkemizde,genellikle yenidoğan dönemiyle birlikte ergenlik öncesi dönemde sıklıkla uygulansa da bu yöntem her yaşta uygulanabilmektedir.

Erişkinlerde sünnet neden yapılır?

-Kişinin kendi kişisel (dini- kültürel) veya partnerinin tercihi nedeniyle uygulanabilir.

Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve penis başı iltihaplarından korunmak için uygulanabilir

-Sünnet derisini tutabilen HPV veya HSV enfeksiyonlarından ve HPV’nin yol açtığı penis kanseri riskinden korunmak için uygulanabilir

-Penis başını sıkan gergin sünnet derisi (fimozis) varlığında uygulanabilir

-Sünnet derisinin deriye katlanarak penis başını sıkıştırdığı durumda (parafimozis) sünnet yöntemi uygun görülebilmektedir

Sünnetin faydaları nelerdir?

Bazi bireylerde penis baş kısmını örten deri oldukça gergindir. Bu duruma fimozis denir. Deri geriye doğru çekilemez ve penis baş kısmı tamamen görünmez. İlaç tedavileri ile bu deri gevşetilebilse de sünnet genellikle fimosize karşı koruyucudur.

-Penis baş kısmı ve sünnet derisi özellikle sünnetli olmayan erkeklerde enfeksiyonlara daha açık pozisyondadır. Balano-postit denilen bu duruma karşı sünnet işlemi koruyucudur.

-Sünnet derisi geriye çekilip şayet normal pozisyonuna getirilmezse bu deri penis baş kısmını sıkar ve kanlanmasını bozar. Bu duruma parafimozis denir. Bu durum önemli ve acilen çözülmesi gereken bir problemdir. Bu problem,elle düzeltilemez ise acil bir şekilde sünnet yapılip penis kan akımı normal hale getirilmelidir.Yalnız bu problem sünnetli erkeklerde görülmez.

-Bazı erkeklerde sünnet derisindeki hastalıktan dolayı bu deri ciddi bir şekilde kapanır ve idrar alışi dahi zor bir şekilde gerçekleşir. Bu duruma balanitis xerotica obliterans (BXO) sebep olur. Sünnet ile bu hastalıklı deri uzaklaştırılır.

-Penis baş kısmında gelişen siğiller veya ülserler ilerleyip kansere dönüşebilir. Sünnet penis kanserine karşı koruyucudur.

-Afrika’da yapılan araştırmalarda sünnetli erkeklerin HIV kapma riskinin daha düşük olduğu gösterilmiştir. Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlara karşı sünnetin koruyuculuğu vardır. Ancak sünnetli erkeklerde de korumasız çoklu partnerlerle ilişki sonrası enfeksiyonlar da görülmektedir.

Erişkinlerde sünnet nasıl yapılır? Erişkin sünneti farklı mıdır?

Erişkinlerde sünnet işlemi çocuklara kıyasla daha fazla zaman alacaktır. Bu yüzden hastane ortamında ameliyathanede anestezi altında yapılması tercih edilir.

Penis baş kısmını örten sünnet derisinin fazlalık kısmı belli miktarda kesilerek çıkarılır. Bu işlem çocuklarda çok daha kolaydır. Çocuklarda veya yenidoğan döneminde çan veya giyotin yöntemi gibi teknikler, havya gibi kanamayı durdurup kesen cihazlar kullanılsa da erişkin sünnetinde bunlar kullanılmaz.

Erişkinlerde penis hormonların da etkisiyle gelişip çok daha fazla damarlı yapıda olduğu için işlem daha titiz bir şekilde yapılır.

Deri fazlalığı çıkarıldıktan sonra yara uçları dikiş iplikleri ile birleştirilir. Penise özel bir bandaj uygulanarak işlem tamamlanır. İşlem sonrasında hastada herhangi bir komplikasyon görülmemesi durumunda hasta taburcu edilir.

Erişkin sünneti ağrılı mıdır?

Sünnet işlemi ağrılı bir işlem değildir. İşlem sırasında penis köküne ağrı kesiciler uygulanır ve penil blok denilen bu işlemle hasta ağrı duymaz. Sonrasında da hastaya ağrı kesiciler reçete edilir ve ağrı minimize edilir.

Sünnet sonrası yara bakımı nasıl yapılır?

Sünnet sonrası sarılan bandaj birkaç gün daha kullanılır. Bandaj açıldıktan sonra peniste şişlik ve hafif morluklar görmeniz normaldir. İlk hafta özellikle ağrı kesici ve antibiyotik krem-tablet kullanmanız gerekebilir.

İlk 4 gün banyo yapmanız tavsiye edilmez. Dikişleriniz kendiliğinden eriyecektir. Dikiş bölgesinde kabuklanma olabilir. Görünüm olarak tamamen normalde dönmeniz 3-4 haftayı bulabilir.

Cinsel hayata ne zaman dönülür?

Erişkinlerde sünnet sonrası cinsel ilişki veya mastürbasyon 4 hafta sonra gerçekleşebilir. Daha erken dönemde ilişki yara iyileşmesine zarar verebilir. Doktorunuzun son kontrolleri yaptıktan sonra bu konuda kesin karar vermesi daha doğru olacaktır.

Siz de erişkin sünneti hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.