...
tel
whatsapp

Holep Ameliyatı

holep ameliyati hakkinda

Holep ameliyatı, iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde uygulanan endoskopik yani idrar kanalından girilerek yapılan, en son lazer teknolojisinin kullanıldığı, Avrupa Üroloji kılavuzları tarafından da altın standart olarak önerilen bir tedavi yöntemidir. 

Holep Ameliyatı Ne İşe Yarar?

Holep ameliyatı sayesinde büyümüş prostat dokusu (adenom) prostatı saran kapsül denilen zardan tamamen ayrıştırılır. Kapsülden ayrıştırılan adenom özel bir cihaz ile küçük parçalar halinde vakumlanıp dışarı alınır. Büyüyen prostat dokusunun idrar kanalına yaptığı baskı ortadan kalkar ve hastalarımız gençlik yıllarındaki gibi rahatça idrar yapabilirler.  

Lazerle Prostat Ameliyatı

Lazer enerjisi son yıllarda özellikle sağlık alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Biz üroloji uzmanları lazer enerjisini özellikle böbrek taşı tedavisinde ve prostat büyümesi olan hastalarda güvenle kullanmaktayız.

Prostat büyümesi için farklı lazer enerjileri geliştirilmiştir (diode lazer, holmium lazer ve thulium lazer gibi). Bu lazer teknolojilerinden özellikle Holmium lazer öne çıkan özellikleri nedeniyle en sık kullanılandır. Holmium lazer enerjisi kullanılarak prostatın kapsülünden ayrıştırıldığı ameliyat ismi HoLEP olarak adlandırılır. Thulium lazer kullanıldığında ise ameliyat ismi ThuLEP olur.  

Holep ameliyatında kullanılan holmium lazer cihazı

Holep ameliyatında kullanılan Holmium Lazer cihazı.

Hangi Prostat Ameliyatı Daha İyidir?

Prostat ameliyatlarında amacımız hastalarımızın idrar kanalını prostatın baskısından kurtarmaktır. Bu amaçla farklı ameliyat yöntemleri kullanılmaktadır.

HoLEP yöntemi daha hızlı iyileşme, daha az kanama riski ve prostat dokusunun tekrar büyüme ihtimalinin olmaması nedeniyle günümüzde diğer yöntemlere göre daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca HoLEP yöntemi ile sertleşmeyi sağlayan sinirler zarar görmediği için ereksiyon fonksiyonu da olumsuz etkilenmez.

Holep Ameliyatının Avantajları

HoLEP ameliyatı sunduğu avantajlar nedeniyle iyi huylu prostat büyümesinde altın standart tedavi yöntem olarak kabul edilmektedir. Başlıca avantajları şunlardır:

  1. Büyüklüğü gözetmeksizin her boyuttaki prostata uygulanabilir. TUR veya Rezum yöntemi özellikle 80ml’den küçük prostatlara uygulanır. HoLEP için böyle bir boyut sınırı yoktur.
  2. Daha az kanama riski nedeniyle özellikle kan sulandırıcı kullanan hastalarda dahi güvenle uygulanabilir.
  3. Geride prostat dokusu kalmadığı için ilerleyen yıllarda tekrar prostat ameliyatı ihtiyacı olmaz.
  4. Holmium lazer sertleşmeyi sağlayan sinirlere zarar vermez. Hastalarımızın sertleşme fonksiyonu olumsuz etkilenmez.
  5. Daha hızlı iyileşme ve sosyal hayata daha erken dönmeyi sağlar.
  6. Ciltte kesi yapılmadan, dış idrar kanalından girilerek uygulanır. Özellikle yara iyileşmesi uzun süren hastalarda bu yöntemle kapalı olarak, kesi yapılmadan tedavi imkanı sağlar.
  7. Hastanede kalış süresi kısadır. Genellikle 1-2 gün sonra hastalarımız evlerine dönebilmektedir. 

Holep mi TUİP mi?

TUİP ameliyatı işeme zorluğu olan genç hastalarda meni çıkışını korumak amacıyla uygulanan bir işlemdir. Bu hastaların şikayetlerinde geçici bir rahatlama sağlar. Uzun dönemde büyüyen prostat dokusu idrar kanalını tıkayıp idrar akışını bozabilir.

HoLEP tedavisinde prostat dokusu tamamen temizlendiği için tekrarlama riski yok denecek kadar azdır. Ancak HoLEP ameliyatı sonrası meni çıkışı olmaz. Meni miktarı azalır ve çıkan meni geriye idrar kesesine geçip, oradan da idrarla dışarı atılır.

Holep mi Tur-P mi?

TUR-P yöntemi de HoLEP gibi endoskopik prostat tedavilerinden biridir. TUR-P yönteminde elektrik akımı olan bir tel kullanılarak prostat dokusu ince parçalar halinde kesilir. Bu kesim nedeniyle HoLEP yöntemine göre daha kanamalı bir cerrahidir. Bu sebeple kan sulandırıcı kullanan hastalarda TUR-P yöntemi tercih edilmez. Kan sulandırıcı kullanan hastalarda HoLEP daha uygun bir tedavi seçeneğidir.

TUR-P yönteminde geride prostat dokusu kalır. TUR-P sonrası zaman içinde kalan prostat dokusu zamanla büyür ve idrar kanalını sıkıştırır. Hastalar 5-10 yıl sonra ilaç tedavisine veya cerrahi tedaviye ihtiyaç duyabilir.

TUR-P yöntemi özellikle 80ml’den küçük prostatı olan hastalar için tedavi seçeneklerinden biridir. HoLEP yöntemi ise her boyuttaki prostata uygulanabilir. Örneğin 120ml büyüklüğündeki prostatı olan hastamız için öncelikli tedavi yöntemi HoLEP’tir.

TUR-P yönteminde kullanılan elektrik enerjisi dokusa 4mm derine sirayet edebilir. Bu da prostat dışında seyreden sertleşmeyi sağlayan sinirler için risk oluşturur. HoLEP yönteminde kullanılan lazer dokusa 0.4mm derine etki ettiği için böyle bir risk yoktur.

Holep mi ThuLEP mi?

HoLEP ve ThuLEP benzer şekilde uygulanan lazer tedavi yöntemleridir. ThuLEP ameliyatında Thulium lazer, HoLEP ameliyatında ise Holmium lazer enerjisi kullanılmaktadır.

Thulium enerjisi uygulandığı dokuyu karbonize ederken (kömürleştirirken), Holmium lazerin böyle etkisi yoktur veya çok zayıftır. Holmium lazer diseksiyon etkisi ile prostat dokusunu kapsülden kolayca ayrıştırır. Bu etki Thulium lazerde yoktur veya zayıftır.

Bütün lazer enerjilerini kullanan bir üroloji uzmanı olarak her iki yöntem hastalarımıza benzer sonuçlar sunmaktadır. Cerrahi pratik açısından dokuyu daha iyi ayrıştırıp prostatı tamamen temizlediği için ben kendi hastalarıma HoLEP ameliyatını tavsiye etmekteyim.

Holep Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

HoLEP, son yıllarda yaygınlaşan bir ameliyat tekniğidir. Cihaz ve kullanılan malzemeler yüksek maliyeti nedeniyle her hastanede bulunmamaktadır. Ayrıca HoLEP ameliyatı teknik olarak da ürolojide en zor kabul edilen ameliyatlardan biridir.

HoLEP ameliyatı bu konuda uzmanlaşmış, teknik imkanlara sahip tecrübeli hekim ve ekipler tarafından yapılmalıdır. Aksi durumda her ameliyat gibi komplikasyon ile karşılaşmak kaçınılmaz olur.

Holep Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

Holep ameliyatı öncesi uzman hekim tarafından hastalar detaylı değerlendirilir. İyi huylu prostat büyümesi olan hastalar birtakım testlere tabi tutulur. Büyüyen prostat dokusunun idrar kanalını ne kadar daralttığı işeme testi (üroflowmetri) ile değerlendirilir. Yapılan ultrason ile prostat büyüklüğü ve büyüme paterni, mesanede oluşan değişiklikler (duvar kalınlığı, divertikül gibi), mesanede işeme sonrası idrar hacmi ve varsa böbreklerde genişleme incelenir.

Prostat büyümesi olan hastalara genellikle ilk basamak tedavisi olarak ilaçlar reçete edilir. Bu ilaç tedavilerinden fayda görmeyen hastalarda cerrahi tedavi seçeneği olarak HoLEP önerilir.

Holep Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

HoLEP ameliyatı yaklaşık 45-90 dk arasında sürmektedir. Ameliyathaneye alınan hastalar öncelikle anestezi ekibi tarafından karşılanır ve işlem öncesi anestezi uygulanır. Anestezi sonrası hastaya litotomi pozisyonu verilir ve ameliyata hazırlık yapılır. Ameliyat tamamlanınca hastanın anestezisi sonlandırılır. Ameliyat öncesi hazırlık ve sonrasındaki süreci de katacak olursak ortalama 2 saat sürmektedir. Tüm süre içerisinde hastalarımıza eşlik etmekteyiz.

Holep Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Holep ameliyatı dış idrar kanalından özel cihazlar ile girilerek yapılan bir ameliyattır. Ameliyata başlamadan önce spinal (belden aşağı kısmı uyuşturarak) veya genel anestezi (tamamen uyutularak) ile yapılır.

Dış idrar kanalından lazer rezektoskop denilen ucunda kamera olan bir cihaz ile girilir. Büyüyen prostat dokusu görülür. Normalde kestane kadar olan prostat dokusu büyüyerek iri bir mandalina veya portakal boyutuna ulaşabilir. Kameralı alet içerisine lazer enerjisini dokuya ilerletmemizi sağlayan lazer fiberi yerleştirilir. Bu lazer fiberi ile büyüyen prostat dokusu kapsülden- kabuktan sıyrılır. Bunu portakalın yenilen iç kısmının kabuğundan ayrılmasına benzetebilirsiniz. Ayrıştırılan prostat dokusu önce idrar kesesi (mesane) içine gönderilir. Mesane içinden de morselatör denilen özel bir cihazla vakumlanıp dışarı alınır. Ameliyat sonunda bir sonda takılarak ameliyat tamamlanmış olur.    

Holep Ameliyatı süreci

Holep Ameliyatı süreci

Holep Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

HoLEP ameliyatı sonrası hastalarımız genellikle 1-2 gün hastanede misafirimiz olurlar. Evlerinde 1 hafta istirahat sonrası sosyal hayatlarına dönebilirler. Bu dönemde hafif yanma şikayetleri devam edebilir. Bu şikayetleriniz bazı ilaçlarla hafifletilebilir. Hastalarımız ameliyattan bir ay sonra da cinsel ilişkiye girebilirler.

Holep Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Olur mu?

HoLEP ameliyatı ile büyümüş prostatın idrar kanallarına baskısı ortadan kalkar. Alınan prostatın kapsülü içinde bir boşluk oluşur. Özellikle ilk 3 ay içinde zamanla geçen hafif damlatma şikayeti görülebilir.

İdrarı tutan sfinkter denilen kas grubu prostatın baskısı ile zayıf durumdadır. Bu baskının ortadan kalkması ile idrarı kontrol etme görevi yalnızca bu kasa biner. Zaman içinde yapılan kegel egzersizleri ile kas gücü artırılıp, idrar kaçırma sorunu ortadan kalkar. 

Holep Ameliyatı Sonrasında Çocuk Sahibi Olunur mu?

HoLEP ameliyatı ile prostatın temizlenmesi sperm üretimini etkilemez. Sperm testislerde üretilip prostat ve seminal vezikül bezinin salgıları ile birleşip orgazm ile dışarı atılır. HoLEP ameliyatı ile spermlerin dışarı atılması yani boşalma bozulur. Doğal yolda çocuk sahibi olma şansları düşer. Ancak kişinin testisleri sperm üretmeye devam eder. Dolayısıyla HoLEP ameliyatı olan kişiler yardımcı üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olabilir.

Holep Ameliyatı Sonrası Meni Çıkışı Olur mu?

Cinsel ilişki sırasında meni çıkışı prostatın mesane boynunu kapatması ve pelvik kasların kasılması ile gerçekleşir. HoLEP gibi ameliyatlarda prostat dokusu alındığı için meni çıkışı olmayacaktır. Meni hacmi prostat dokusu olmadığı için azalır. Az miktarda üretilen meni, ilişki sırasında mesane içine geri kaçıp idrarla dışarı atılır.

Diğer prostat ameliyatlarında da (TUR-P, ThuLEP gibi) aynı mekanizma ile meni çıkışı bozulmaktadır.   

Holep Ameliyatı Cinselliği Etkiler mi?

HoLEP ameliyatında kullanılan lazer enerjisi prostat kapsülü etrafında seyreden sinir ve damar yapılarına zarar vermez. Diğer enerji kaynaklarının aksine Holmium enerjisi dokuya yüzeysel etki gösterir (0.4mm). Özellikle sertleşmeden sorumlu sinirler olumsuz etkilenmediği için ereksiyon etkilenmez.

Holep Ameliyatı Kimlere Uygulanamaz?

Holep ameliyatı aktif üriner sistem enfeksiyonu olan kişilere uygulanamaz. İdrar yapamama nedeniyle sonda takılan hastalarımızda idrar yolu enfeksiyonu ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu hastalarımızda mevcut enfeksiyonu uygun antibiyotik ile tedavi ettikten sonra HoLEP için hazır hale getirebiliriz.

HoLEP ameliyatı öncesi bütün hastalarımız anestezi muayenesinden geçmektedir. Özellikle ileri yaş hastalarımız detaylı bir muayene edildikten sonra ameliyat planlaması yapılmaktadır.  

holep ameliyatinda cikarilan prostat dokusu

Holep ameliyatı ile çıkarılan prostat dokusu.

Holep Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

HoLEP ameliyatı tecrübeli ellerde yapıldığı takdirde oldukça güvenli ve etkili bir tedavi şeklidir. Ancak her ameliyat gibi bu ameliyatın da bazı riskleri vardır.

Hastalarımızın idrarda kanama, idrar yapamama, idrar kanalında daralma, idrar kaçırma, meni çıkışının bozulması gibi yan etkileri vardır. HoLEP ameliyatı diğer ameliyat yöntemlerine göre daha güvenli bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır.   

Holep Ameliyatı Sonrası Normal Yaşama Ne Zaman Dönülür?

HoLEP ameliyatı sonrasında hastalarımız 1-2 hafta sonra normal sosyal hayata ve iş hayatına dönebilirler.

Holep Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu?

Holep ameliyatı genelde ağrısız ve konforlu bir ameliyattır. Hastalarımızın ameliyat sonrası ciddi ağrısı olmaz. Hafif ağrı kesicilerle bu süreç rahatça atlatılır.

Holep Ameliyatı Sonrası Prostat Tekrar Büyür mü?

Holep ameliyatında adenom (prostat dokusu) tamamen temizlendiği için geride büyüyecek prostat dokusu kalmaz. Dolayısıyla tekrarlama riski yok denecek kadar azdır.

Holep Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Holep ameliyatı sonrası hastalarımın özellikle dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  1. Ikınma, zorlanma, ağır kaldırma gibi durumlarda karın içi basınç artışı kanamayı tetikleyebilir. İlk ay yapılacaksa da hafif egzersizler önerilir.
  2. Kabızlık, zorlu dışkılama neticesinde ıkınma kanamaya sebep olabilir. Özellikle ameliyat sonrası 1 ay boyunca kabızlığa neden olacak yiyeceklerden uzak durmalarını önermekteyim. Diyet düzenlemesi veya gerektiği zaman ilaç tedavisi kullanılmasını tavsiye ediyorum.
  3. İlk ay içinde idrarı pembe yapacak hafif kanamalar olabilir. Özellikle ameliyat sonrası ilk ay 2 litre civarında su içilmesini öneriyorum.
  4. HoLEP sonrası asidik olan idrar ciddi yanma şikayetine sebep olur. Bu şikayetlerin hafifletilmesi için bazı ilaçların yanında özellikle idrarı alkali yapacak diyet önermekteyim.
  5. Acı, baharatlı yiyeceklerin tüketimi sık idrara gitme ve yanma şikayetine yol açar. Bu yüzden ameliyat sonrası bir ay boyunca acı, baharatlı yiyecekler yasaktır.
  6. HoLEP ciltte kesi yapılmadan uygulanan bir ameliyat olduğu için hastalarımız ameliyat sonrası duş alabilirler.

Holep Ameliyatı Fiyatları

HoLEP ameliyatı fiyatları diğer klasik prostat ameliyatlarına göre yüksektir. Bunun sebebi kullanılan yüksek teknolojik cihaz ve malzemelerdir. Ameliyat fiyatı yüksek olmasına rağmen, daha hızlı iyileşme, daha kısa sürede sosyal hayata ve işe dönüş sağlaması gibi avantajları nedeniyle HoLEP ameliyatı daha kazançlıdır (cost-effective).

HoLEP ameliyatı fiyatları ameliyatın yapıldığı hastaneye göre değişkenlik gösterebilir.

Hastanın prostat büyüklüğü arttıkça daha komplex ve zor bir cerrahi haline gelir. Ameliyat süresi uzar ve daha fazla tecrübe gerektirir. Bu durum operasyon fiyatına da yansıyabilir.