...
tel
whatsapp

Partnerimde – Eşimde HPV Var Ne Yapmalıyım?

partnerimde hpv var

HPV, insan papilloma virüsü (Human Papilloma virüs) özellikle cinsel organlarda siğille seyreden bir viral hastalıktır. Virüs yalnızca cilt ve mukozalara yerleşip, burada hastalık yapabilmektedir. Klinik belirtileri genellikle deriden veya mukozadan kabarık siğiller şeklindedir. Tek siğil zamanla çoğalmakta ve tedavi edilmediği takdirde kadınlarda rahim ağzı kanseri başta olmak üzere vajen, anal bölge ve gırtlak kanserine yol açabilmektedir. Daha çok etkilenen kadınlar olmasına rağmen erkeklerde de penis kanseri, anal bölge ve gırtlak kanserlerine neden olduğu bilinmektedir.

HPV, özellikle de cinsel yolla bulaştığı için çiftlerden birinde pozitiflik durumu maalesef çiftleri endişeye sevk etmektedir. HPV’nin 40’dan fazla alt tipi olup bunların büyük kısmı masum yani yalnızca siğil ile seyreder. Hatta bağışıklık sistemi tarafından bu virüsler zamanla vücuttan tamamen temizlenebilir. Ancak bazı alt tipleri ile tedaviye dirençli olup, onkojenik yapıdadır yani kanser yapma potansiyelleri yüksektir.

Çiftlerden birinde HPV varlığı çiftler arasındaki güven sarsılmasına sebep olabilmektedir. Uzun kuluçka süresi ve virüsün vücutta uzun süre belirti yapmadan kalabilmesinden dolayı virüs çiftlerin birlikteliklerinden önce vücuda alınmış olabilir. Çiftlerden biri şu anki ilişkisinden önce bir şekilde virüsü almış ve şimdiki partnerine/eşine bulaştırmış olabilir. Kişide şu an saptanan lezyonlar ilk bulaş sonrası fark edilmemiş daha önceki lezyonun tekrarı da olabilir.

HPV çoğunlukla cinsel yolla bulaşmaktadır. Ancak HPV’ nin cinsel temas olmadan da bulaşabileceği unutulmamalıdır.  Yapılan çalışmalarda nadir de olsa HPV’nin temasla yayılabileceğini göstermiştir.  Cilt hijyeni, kıl temizlik aracı bu teması önlemede önemlidir. HPV’nin yüzeylerde canlı kalabildiğini araştırmacılar göstermiştir. Bozulmuş cilt bariyeri olan kişilerde nadir de olsa temas ile bulaşma riski bulunmaktadır. Çiftlerin bu tarz bir bulaşma şeklini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Eşinizde veya sevgilinizde HPV pozitif saptanmışsa sizin de dikkat etmeniz gereken önemli hususlar şunlardır:

  1. HPV alt tipinin belirlenmesi: Erkelerde HPV siğili saptanmış ise partneri açısından HPV tipinin belirlenmesi çok önemlidir. Şayet yüksek riskli bir HPV alt tipi erkekte mevcut ise partneri kanser riski açısından daha yakın takip edilecektir.

HPV alt tipi, siğilden örnek alınıp laboratuvara gönderilerek öğrenilebilir. Bu testle birlikte siğil yapan virüsün hangi tip olduğu, kanser açısından risk taşıyıp taşımadığı öğrenilmiş olur.

  • HPV aşısı: HPV’ye karşı korunmak için aşılanmak önemli bir adımdır. HPV aşısı, özellikle virüsün kanser yapıcı türlerinden korunmada etkili olabilir. Hem kadınlar hem de erkekler için mevcut olan bu aşı, virüsün bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Aşının enfekte kişilerde etkisiz olacağı veya zaten kişi enfekte olmuş ise aşı olmanın anlamsız olduğu düşünülebilir. HPV ciltte bağışıklık sistemini uyarmadan uzun süre etkisini sürdürebilir. Aşı ile bağışıklık sistemi uyarılır ve kişide var olan HPV tipine karşı vücudu aktive eder. 

  • Düzenli doktor kontrolleri: HPV enfeksiyonu, özellikle kadınlar için rahim ağzı kanseri riskini artırabilir. Eşinizin düzenli olarak jinekolojik muayene ve Pap smear testi yaptırması önemlidir. Erkeklerde ise HPV, genital siğillere veya başka sorunlara yol açabilir; bu yüzden sağlık kontrollerini aksatmamak gerekir.

Çoğu siğil küçük boyutta gözden kaçabilir. Doktorunuz ışık altında ve büyütme araçları kullanarak henüz siğiliniz küçük boyuttayken tedavinizi yapabilir.

  • Korunarak ilişki: HPV, çoğunlukla cinsel temasla bulaşır. Eğer eşinizin HPV enfeksiyonu varsa, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak, virüsün bulaşma riskini azaltabilir. Kondom kullanmak, HPV’nin mutlaka bulaşmasını engellemese de bulaşma riskini azaltabilir.
  • Belirtileri izleyin: HPV virüsü cinsel organınızda siğillere veya anormal hücre değişikliklerine yol açabilir. Cinsel organlarınızda herhangi bir değişiklik veya şüpheli durum fark ederseniz, hemen bir üroloji uzmanına başvurmalısınız.
  • Sağlıklı yaşam tarzı: Bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerin HPV’yi yenme şansı daha yüksek olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek ve stresi yönetmek bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir