Üroloji nedir? Üroloji uzmanı hangi hastalıklara bakar? – Dr. Tepeler

Üroloji, vücutta bulunan idrar yolları ve erkek üreme organlarının sağlıklı çalışmasını inceleyen bir bilim dalıdır. Yalnızca erkekleri ilgilendiren bir bölüm gibi düşünülse de hem erkek hem kadınları da ilgilendiren bir sağlık branşıdır. Günümüzde modern üroloji kadın, erkek ve çocuklardaki idrar yolları ve cinsel hayatlarıyla alakalı sorunların teşhis ve tedavisini en son teknolojik yöntemleri kullanarak sağlamaktadır.

 

Yemek, içmek ve oluşan idrarı atmak (bevl etmek) insanın en temel ihtiyaçlarından olduğu için üroloji tarihi de insanlık tarihi kadar eskidir. Antik kalıntılarda ürolojik hastalıkların o dönemde tedavi edildiğine dair kanıtlar bulunmuştur. Türkçe karşılığı ‘bevliye’ olan üroloji yalnızca idrar yolları ile ilgili hastalıklara bakmaz. Erkeklerde üreme sağlığı ile ilgilenir. Üreme organları ile ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisini de yapmaktadır. 

İçindekiler

Üroloji uzmanı kimdir?

Tıp fakültesinden mezun olan bir hekim, tıpta uzmanlık sınavına girerek üroloji branşında uzmanlık eğitimi almaya başlayabilir. Üroloji diğer branşlara göre oldukça yüksek bir puan sıralamasındadır. Uzmanlık eğitim süresi toplam 5 yıldır. Bu eğitim süresinde genel cerrahi, nefroloji gibi diğer bölümlerde rotasyon eğitimine de katılır. Eğitim süresi sonunda bir tez hazırlayarak uzmanlık sınavına girer. Sınav sonunda başarılı olan hekimler Üroloji uzmanı ünvanını kazanmış olurlar.

 

Üroloji uzmanı hangi hastalıklarla ilgilenir?

Üroloji uzmanı genel olarak erkek ve kadınların idrar yolları ile ilgili hastalıklar, erkek cinsel sağlığı ile ilgilenmektedir.

Üroloji anabilim dalı bu kadar geniş bir alanda çalışması sonucunda bazı alt bilim dallarına ayrılmıştır. Bunun neticesinde ilgilenilen hastalıklar ile akademik ve cerrahi alanda çok titiz hizmet sunulmaktadır.

Erkeklerde görülen ürolojik sorunlar

En sık görülen hastalıklar, iyi huylu prostat büyümesi, Prostat kanseri, böbrek taşları, sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), kısırlık (infertilite), mesane kanseri, böbrek kanseri, testis kanseri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, üretra darlığı, penis eğriliği ve peyroni hastalığıdır. Bu hastalıkların bazıları özellikle genç, cinsel aktif erkeklerde görülürken, bazıları ise ilerleyen yaşta daha sık görülür. Her erkeğin özellikle 40 yaşından sonra bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kadınlarda görülen ürolojik sorunlar

Başlıca görülen sorunlar, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, idrar kaçırma, mesane sarkması, kronik sistit, mesane kanseri, böbrek kanseridir. Enfeksiyonlar özellikle genç kadınlarda daha sık görülürken, ilerleyen yaşla birlikte özellikle stres inkontinans daha sık görülmektedir.  

Çocuklarda görülen ürolojik sorunlar

Çocuklarda en sık görülen hastalıklar vezikoüreteral reflü (VUR), Üreteropelvik bileşke (UPJ) darlığı, hipospadias (peygamber sünneti), böbrek taşları, enfeksiyonlar, posterior üretral vav (PUV) sayılabilir.

Görüldüğü gibi üroloji daha gözlerimizi açtığımız zamandan, son nefesimizi verene kadar hayatın her anında var olan bir branştır. Üroloji uzmanlığı hastalık yok, hasta vardır felsefesi ile her hastayı özel olarak dinleyip, doğru teşhis koyup, tedaviyi hastaya özgü yöntemlerle yapmalıdır.

Günümüzde modern tedavi yöntemlerinin, lazer, robot teknolojisinin gelişmesi ile artık minimal invaziv yöntemler kullanılmaktadır. Bu tedaviler sayesinde hastalarımız çok daha hızlı iyileşip, yaşam kaliteleri bozulmadan sosyal hayatlarına daha çabuk dönebilmektedir.

 

İletişime Geç

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP