Akut prostatit dış idrar kanalından bakterilerin idrar yoluna taşınması yoluyla veya kan akımı ile bakterinin prostata yayılması ile oluşur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu enfeksiyon çok daha etkin hale gelir ve hastanın şikayetleri artar. Ayrıca kolaylaştırıcı veya direkt enfeksiyon sebebi olabilecek durumlar da vardır:
- Çok eşlilik, korunmasız cinsel temas
- İdrar yollarına yapılan işlemler (sonda takılması, endoskopik girişimler)
- Prostat biyopsisi
- İdrar akışını bozan prostat büyümesi veya idrar borusu darlığı
- Tıkanıklığa sebep olan taşlar
- Diyabet (şeker hastalığı)
Kronik prostatit akuttan farklı bir zeminde gelişebilir. Her zaman altta yatan sebep enfeksiyon değildir. Özellikle kronik pelvik ağrı sendromunun altında yatan sebepler tam olarak bilinmemektedir.
Hastanın şikayetleri her zaman yol göstericidir. Basit idrar tahlili ve (orta akım) idrar kültürü ile başlanılır. Akut bakteriyel prostatitde prostat masajı önerilmez. Özellikle kronik bakteriyel prostatit tanısında prostat masajı sonrası alınan sekresyon ve idrar analizi ve kültürü kullanılabilir.
Bu yöntem 4 kap testi diye isimlendirilmektedir. Sperm kültürü (meni örneğinde enfeksiyon etkeni araştırılır), üretral sürüntü kültürü (özellikle üretral akıntısı olanlarda) yardımcı olacaktır.
İşeme şikayetleri olan hastalarda üroflowmetri (işeme testi), ultrasonografi, enfeksiyon değerlerinin kontrolü, PSA (özellikle 40 yaş üstü erkeklerde) yapılmalıdır. Tedaviye dirençli olgularda transrektal ultrasonografi (prostat apsesi? kisti?) önerilmektedir.
Prostat iltihabının tedavi edilmesi için öncelikle hastada hangi tipin var olduğunu belirlemek gerekir. Genellikle hasta hikayesi ve belirtiler ile hangi tip hastalığın var olduğunu bulmak kolaydır. Daha sonra buna uygun bir tedavi yöntemi başlatılır.
Akut prostatit tedavisinde öncelikli tedavi antibiyoterapidir. Kültür sonucuna göre antibiyotik tedavisi değiştirilebilir. Klinik ve laboratuvar değeleri kötü olan hastalarda parenteral (damardan) tedavi başlanabilir. Hatta bazı hastaların hastaneye yatışı gerekebilir.
Tedavi edilmeyen prostat iltihabı, ileride hasta için çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin; prostat bezinde bulunan iltihap kana karışarak diğer doku ve organları etkileyebilir. Bu nedenle hastalık belirtilerinin görülmesi ile birlikte en kısa sürede uzman hekime başvurmak son derece hayatidir.
Tedaviye dirençli abse saptanan hastalarda drenaj (ultrason ile absenin boşaltılması) yapılabilir.
Kronik prostat iltihabı hastalarında düzenli antibiyotik kullanımı zaman içinde enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bazı prostatit hastalarında tedavi planı ağrı ve belirti şiddetine göre farklılaşabilir. Kimi hastalarda idrar sırasında zorlanma şiddeti fazladır ve öncelikle bunun giderilmesi gerekir.
Bu nedenle iltihap tedavisine ek olarak altta yatan sebebe yönelik çözümler de düşünülmelidir. Örneğin tıkanma yapan prostat var ise enfeksiyon tedavisi hızla başlanıp prostat için uygun tedavi planlanmalıdır (prostat ilaçları, sonda uygulanması veya sistostomi açılması gibi)
Prostatit tedavilerinde antibiyoterapi mutlaka uygun sürede (4-6 hafta) yapılmalıdır. Hastanın mevcut şikayetlerini rahatlatacak ağrı kesiciler, prostat ilaçları, anti-depresanlar, kabızlık ilaçları vs tedaviye eklenebilir. Kronik abakteriyel prostatitlerde şok dalga tedavisi (ESWT) günümüzde uygulanmaktadır.
Hocam iki günde bir bazanda günde bir olmak üzere 4 mg cardura kullanıyorum. ilaç kulladığım sürece herhangi bir çiş yapma sorunum yok. Ancak prostat bölgesinde sızlama sorunum var . Ne olabilir Ne tavsiye edersiniz ? Lütfen