Azospermi Nedir?
Verilen meni örneğinde hiç sperm hücresi görülememesi durumudur. Toplumda %1, ancak çocuk sahibi olamadığı için bizlere başvuran çiftlerin ise yaklaşık %10-15’inde görülür. Azospermik hastaların bir kısmında sperm üretimi yok veya az (b), bir kısmında ise sperm üretimi yeterli ancak sperm kanallarında tıkanıklık olduğu için menide sperm çıkmamaktadır (obstrüktif azopermi).
Erkek Kısırlığında Tedavi
Yapılan incelemeler sonrasında saptanan probleme göre tedavi planlaması yapılır. Varikosel varlığında mikroskobik varikoselektomi, hormonal yetersizliklerde medikal tedavi önerilir.
Erkek Kısırlığında Hormon Tedavisi
Testislerde sperm üretimi ile alakalı 2 hormon beyinde hipofiz bezinden üretilin FSH ve LH’dır. FSH testisteki sertoli hücrelerini uyarır ve sperm üretimini uyarır. LH ise leydig hücrelerini uyararak testosteron üretimini aktive eder.
Testiste sperm üretim yetersizliğine bağlı azospermilerin tedavisinde veya hipofizden hormon üretim yetersizliğinde (hipogonadotroik hipogonadizm) dışardan bu hormonlar verilebilir. Klinefelter Sendromu yine hormon tedavilerinden fayda gören hasta grubunu oluşturur. Bu tedaviler 3-6-12 aylık takiplerde izlenerek uygulanır.
Hormon tedavisine destek vitaminler, anti-oksidanlar ve gıda takviyeleri de kullanılmaktadır.
Sperm Kalitesini Olumsuz Etkileyen Durumlar Nelerdir? Çocuk İsteyen Çiftler Nelere Dikkat Etmeli?
Erkeklerde sperm üretimi her ne kadar her yaş devam etse de ilerleyen yaşla birlikte sperm sayı ve kalitesinde düşme olacaktır. Bunun dışında pek çok çevresel olumsuz faktörden sperm üretim süreci etkilenir. En bilinenleri sigara dumanına maruziyet (direkt içilmesi ya da içilen ortamda bulunulması), obezite, stres, kimyasal maddelere maruziyet (özellikle boya endüstride çalışanlar için), aşırı sıcak ortamlarda çalışılması (maden, demir-çelik, hamam-sauna çalışanları), testisi direkt veya dolaylı olarak etkileyen iltihabı hastalıklar (orşit- yumurtalık iltihabı, kabakulak, covid-19, üretrit- bel soğukluğu, verem-tüberküloz), yumurtaların yerinde olmaması, varikosel, testis tümörü-cerrahisi, kemoterapi, radyoterapi sayılabilir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler özellikle beslenmelerine dikkat etmeli, stresten uzak durmalı, iyi dinlenmeli, spor yapmalı ve sigara dumanından uzak durmalıdır.
Yardımcı Üreme Yöntemleri Nelerdir?
Doğal yolla gebeliğin sağlanamadığı çiftlere yardımla üreme yöntemleri önerilir. Bu tedaviler rahim içine sperm aşılama (intra uterin inseminasyon; IUI), yumurtlama düzenleyici tedaviler (ovülasyon indüksiyonu) veya tüp bebek (invitro fertilizasyon-IVF; ICSI) ve ileri dölleme tedavileri olarak sayılabilir.
- Aşılama, kadına hormonlar verip çatlama sağlandıktan sonra, erkeğin spermlerinin alınıp yıkanarak kadın rahim içine transfer edilmesidir. Böylece daha fazla sperm ve yumurta engelsiz bir şekilde karşılaşıp döllenme şansı artırılmış olur. Bu yöntemle aylık %15 civarında başarı şandı vardır ve 3-4 ay denenebilir. Sperm sayısı düşük çiftlerde 3-4 seans denenebilir ancak başarısız olunursa tüp bebek denenmelidir.
-Diğer tedavi yöntemi halk arasında tüp bebek yöntemi olarak bilinen İVF (invitro fertilizasyon’dur). Bu yöntemle ilaçlarla yumurtlama sağlanır ve olgun yumurtalar OPU (oosit toplanması) denen işlemle vücut dışına alınır. Laboratuvar koşullarında sperm yumurta içine enjekte edilerek (ICSI) embriyo oluşturulur. Gelişen sağlıklı embriyolar seçilerek anne rahmine enjekte edilir.