Testis Kanseri Tedavisi
Testis kanseri teşhisi konulup gerekli incelemeler yapıldıktan sonra yapılacak ilk temel tedavi tümörlü testisin vücuttan uzaklaştırılması yani orşiektomidir. Spinal veya genel anestezi altında kasık bölgesinden yapılan kesi ile testis ve kasıktan testiste uzanan kord blok halinde cerrahi ile alınır.
İşlem yaklaşık 30-60 dk sürer. İsteyen hastalara testis protezi işlem sırasında yerleştirilebilir. Bu protez fonksiyonel değildir. Yalnızca testisin yaptığı görüntüyü sağlar yani kozmetik açıdan hastalarımıza önermekteyiz.
Yine ilerde çocuk sahibi olmak isteyen hastalara ameliyat öncesi sperm dondurma (sperm-kriyoprezervason) önerilir.
Ameliyat sonrası hastalar genellikle ya aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. Hastalar işlerine 1 hafta-10 gün sonra dönebilirler. Birkaç hafta ağır kaldırmamaları, ağır egzersizlerden kaçınmaları önerilir. Cinsel aktiviteye birkaç hafta sonra başlanabilir.
Testis Kanseri Tipleri
Cerrahi ile alınan testis kitlesi patologlar tarafından incelenir. Bu inceleme sırasında tümörün çapı, yeri, tipi, testis katmanlarındaki yayılımı, damar-sinir tutulumu gibi detaylı bilgiler elde edilir.
En sık görülen testis kanseri tipi seminomdur. Özellikle 30-45 yaş arasındaki erkekleri tutar ve yavaş seyirlidir, çok fazla metastaz yapmaz. Seminom dışındaki tümörlere non-seminomatöz germ hücreli tümörler olarak sınıflanır ve genelde 20-35 yaş arasındaki erkekleri daha fazla etkiler. Seminom ve seminom dışındaki tümör tiplerinin beraber olduğu mix germ hücreli tümörler de rastlanmaktadır.
Germ hücreleri dışındaki hücrelerden kaynaklanan tümör tipleri çok daha nadir tiplerdir.
Patoloji ve radyoloji raporu, tümör markerları göz önünde bulundurularak hastalık evrelendirilir. Bu evrelendirme sonucuyla Üroloji, Radyoloji, Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi uzmanının birlikte katıldığı onkoloji konseylerinde birlikte değerlendirme yapılır.
Testise sınırlı erken evre seminomatöz ve non-seminomatöz tümörler cerrahi sonrası yakın takip edilir. Takip protokollerine uygun olmayan hastalarda kemoterapi de alternatif olarak uygulanabilir.
Retroperitoneal bölgede lenf nodlarına sıçrama yapmış seminom hastalarında radyoterapi uygulanabilir. Bazı hastalarda da kemoterapi ve radyoterapi birlikte uygulanabilir.
RPLND İşlemi Nedir?
Verilen kemoterapiye rağmen karın arka duvarında sebat eden lenf bezlerinin temizlendiği cerrahi işlemdir. Oldukça titiz bir cerrahi ve tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Günümüzde laparoskopik veya robotik cerrahi ile de uygulamaktayız.
Testis Kanseri Sertleşmeyi Olumsuz Etkiler mi?
Testis kanseri teşhisi konulan erkekler psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Organını kaybetme psikolojisi, kısır veya erkeklikten olma korkusuyla cinsel fonksiyonlar olumsuz etkilenebilir. Ancak uygulanan ameliyat veya verilen tedavilerin penis sertleşme mekanizmalarına olumsuz etkisi yoktur.
Tek testis yeterli düzeyde erkeklik hormonu ve sperm üretebilir. Kemoterapi ise kalan sağlıklı testisin sperm üretimi olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden hastalara ameliyat öncesi sperm dondurma işlemi önerilmektedir.
Sperm dondurulmuş olsa bile kemoterapinin etkileri geçici olduğu unutulmamalıdır.
Bilgi ve randevu için tıklayınız.