Üreteropelvik Bileşke Darlığı Tanı ve Tedavi Yöntemleri – Dr. Tepeler

Üreteropelvik bileşke darlığı, UPJ darlığı olarak bilinen ve sıklıkla anne karnındaki çocuklarda gözlenen bir sağlık problemidir. Gelişim bozukluklarına bağlı olarak böbrek ve üreter arasında tıkanıklık ya da darlık oluşmasına neden olur.

Yetişkinlerde de gözlenen bu hastalık tedavi edilmezse, böbrek fonksiyonlarında aksamaya ve çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle eğer ciddi tıkanıklık var ise tespit edildiği anda tedavi gerektirir. Bu yazımızda UP darlığı nedir ve nasıl tedavi edilir konularını inceledik.

İçindekiler

Böbrekler tarafından üretilen idrar önce böbrek pelvisi adı verilen havuzda toplanır ve ardından üreter adı verilen tüp benzeri yapılarla (üreter) mesaneye (idrar kesesine) taşınır. Böbrek pelvisi ile üreterlerin birleşim noktasında gelişen darlık üreteropelvik bileşke darlığı olarak tanımlanır. İdrarın böbreklerden üretere akışının bozulmasıyla idrar renal pelviste birikir ve hidronefroz adı verilen genişlemeye neden olur

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Nedir?

Üreteropelvik bileşke, üreter ile idrarın toplandığı böbrek havuzunun (renal pelvis) birleştiği noktaya verilen isimdir. Böbrek tarafından üretilen idrar, önce küçük kanallar ile böbrek havuzuna gider ve üreterden (idrar kanalı) mesaneye iletilerek vücuttan atılır. Üreteropelvik bileşkede darlık veya tıkanıklık oluşması, idrar boşaltım sürecinde sıkıntı yaşanmasına neden olur.

UPJ darlığı genellikle doğuştan gelen bir bozukluktur ve çocuklarda gözlenir. Hastalığa böbrek çıkışı darlığı da denilmektedir. Darlık gözlenen hastalarda idrar iletiminde bozukluklar ortaya çıkar ve böbrekte aşırı idrar birikimi gerçekleşir.

Bu nedenle böbrek havuzu ile kanallarda genişleme oluşur, böbrek fonksiyonlarında azalma gözlenir. Tedavi edilmediği veya geciktirildiği zaman böbrek fonksiyonlarını tamamen yitirme durumuna kadar varan sonuçlara neden olabilir.

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Belirtileri Nelerdir?

UPJ darlığı hamilelik sırasında uygulanan rutin testlerle - ultrasonla fark edilir ve oluşumunda şu semptomlardan söz edilebilir:

  • Böğürde ağrı
  • Hematüri ( kanlı idrar)
  • Bebekte gelişme sorunları
  • Karında şişlik
  • idrar yolu iltihapları
  • Böbrek enfeksiyonu
  • Kusma
  • Gelişme geriliği

İletişime Geç

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Neden Olur?

Üreteropelvik bileşke darlığı, genellikle doğuştan gelir. Bebek anne karnındayken UP darlığı gelişirse böbrekte genişleme yani hidronefroz ortaya çıkabilir.  Böbrek ve idrar kanallarının gelişim sürecinde bozukluklar meydana gelirse idrar kanalında darlık gözlenebilir.

Diğer nedenler arasında aşırı gelişmiş böbrek damarları ve böbrek damarlarının bileşke üzerinden geçmesi gibi durumlar sayılabilir. Kesin nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık genellikle çocuklarda ortaya çıkar.

Her 1500 doğumda 1 izlenen UPJ darlığı, yaygın olarak sol tarafta ortaya çıkar ve erkeklerde daha fazla görülür.

Ancak bazı durumlarda yetişkinlerde de görülebilir. Bu durumda tüberküloz gibi geçirilmiş enfeksiyonlar, taş tedavisi için uygulanan cerrahiler, çeşitli travmalar ve kazalar, dışardan bası yapan kitleler da darlık sebebi olarak kabul edilebilir.

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Tanısı Nasıl Konur?

Üreteropelvik bileşke darlığının tanısı, sıklıkla hamile annelerde rutin kontroller sırasında yapılır. Ultrason ile kontrol edilirken tespit edilebilir, nadiren de olsa bazı durumlarda doğumdan yıllar sonra ortaya çıkar. Bu durumda ağrı ve üriner enfeksiyonlar için yapılan radyolojik incelemelerde tespit edilir.

Genellikle diğer hastalıkların tespiti veya rutin kontrollerde yapılan araştırmalar sırasında tanısı konur. Bazı hastalarda UPJ darlığı tanısı, böbrek sintigrafisi çekme yöntemiyle de konulabilir. Tanı konan hastalarda olası tedavi yöntemleri değerlendirilir.

Böbrek fonksiyonu bozulmuş, kullanılan ilaçlara rağmen giderek kötüleşen ve şiddetli ağrı ile enfeksiyonlara maruz kalan hastaların acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Erken tanı, hastalığın ilerleyip böbrekleri etkilememesi için son derece önemlidir. Bu nedenle tanı konan hastalarda erken tedavi yöntemlerinin başlatılması gerekir.

Üreteropelvik Bileşke Darlığı Tedavi Yöntemleri

UPJ darlığında tedavi cerrahi operasyondur ve bu operasyon “Pyeloplasti” olarak adlandırılır. Ameliyat sırasında UP bileşke yapısı darlık bölgesi çıkarılarak pelvisin üretere yeniden dikimi (üretero-pelvik anatomoz- piyeloplasti) ile gerçekleştirilir.

UP darlık ameliyatı açık veya kapalı (laparoskopik) olarak yapılabilir. Laparoskopik ameliyatta robotik cerrahi yöntemlerin uygulanması ve vücutta minimal kesik açılması, hastanın kısa sürede iyileşmesine yardımcıdır. Bu hastalar genellikle ameliyattan birkaç gün sonra taburcu edilir. Ayrıca hastalarda iyileşme sonrasında vücutta kalan iz de neredeyse görünmez seviyede olur.

Ancak daha önce aynı operasyonu geçirmiş ve hastalığın tekrarladığı hastalarda endoskopik yöntemle uygulanan “Endopyelotomi” ameliyatı değerlendirilir.

Yapılacak ameliyata uzman hekimle birlikte karar verilmesi gerekir. Bu nedenle sayılan belirtileri gösteren ve tanı konulmuş hastaların vakit kaybetmeden hekime başvurması önerilir. Zamanında başlatılan tedavi yöntemlerinin daha etkili olduğu bilinmektedir.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP