Holep Ameliyatı - Tüm Merak Edilenler – Dr. Tepeler

HoLEP ameliyatı prostatın büyümüş ve idrar kanalını sıkıştırmış kısmının Holmium lazeri kullanılarak açılması işlemidir. Özellikle ileri yaş erkeklerde Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) olarak bilinen genişlemiş prostatın tedavisinde kullanılan son teknoloji tedavi yöntemidir. Bu teknik, geleneksel açık prostat ameliyatına göre daha hızlı iyileşme, daha az ağrı ve şikayelerin daha iyi giderilmesi gibi önemli faydalar sunar. Bu yazımızda, işlemin kendisi, ameliyat öncesi hazırlıklar, ameliyat sırasında ve sonrasında neler beklenmesi gerektiği, olası yan etkiler ve daha fazlası dahil olmak üzere HoLEP'in ayrıntılarını inceleyeceğiz.

İçindekiler

Büyümüş Prostatı ve Etkilerini Anlamak

Erkek üreme sisteminin önemli bir parçası olan prostat bezi idrar borusunu çevreler ve meni sıvısını üretir. Erkekler yaşlandıkça prostat yavaş yavaş büyüyüp, idrar yolunda baskıya neden olabilir ve çeşitli idrar sorunlarına yol açabilir. Bunlar arasında sık idrara çıkma, zayıf idrar akışı, idrar yapmayı başlatma ve durdurmada zorluk ve idrar kesesinin tam olarak boşalmaması hissi sayılabilir. Tedavi edilmediği takdirde prostat büyümesi idrar yolu enfeksiyonları, mesane taşları ve böbrek hasarı gibi neticelere neden olabilir.

HoLEP Ameliyatına Hazırlık

HoLEP ameliyatına girmeden önce durumun ciddiyetini belirlemek ve hasta güvenliğini sağlamak için kapsamlı değerlendirmeler ve testler yapılır. Bu değerlendirmeler tıbbi öykü incelemesi, fizik muayene, prostat spesifik antijen (PSA) testi, idrar tahlili ve idrar ultrasonu veya prostatın MRI taraması gibi görüntüleme testlerini içerebilir. İdrar hızını ölçmek için işeme testi denilen üroflowmetri yapılır. Prostatın ve mesanenin durumunu değerlendirmek için sistoskopi ve ürodinamik testler gibi ek işlemler bazı özel durumlarda yapılabilir.

Kullanmakta olduğunuz ilaçların doktorunuz tarafından bilinmesi önemlidir. Bazı ilaçların ameliyattan önce kesilmesi veya farklı bir ilaçla değiştirilmesi gerekebilir. Ameliyat öncesi yaklaşık 6 saat önceden gıda alımının durdurulması gerekir. 

 

Prostatın Holmiyum Lazer Enükleasyonu yani HoLEP nedir?

HoLEP genellikle genel anestezi altında yapılır ve ameliyat boyunca rahat ve ağrısız olmanızı sağlar. Bazı durumlarda alternatif olarak belden alt kısmını uyuşturan spinal anestezi kullanılabilir.

İşlem, rezektoskop adı verilen cerrahi bir aletin dış idrar ağzından (üretradan) girilmesiyle başlar. Bu cihaz, cerrahın prostat bezini görüntülemesine olanak tanıyan bir kamera içerir. Daha sonra rezektoskopa bir holmiyum lazer verilir ve tıkayıcı prostat dokusunu çıkarmak için lazer ışınları yayar. Enükleasyon olarak bilinen bu işlem, büyümüş prostat dokusunun, organı çevreleyen kapsülünden çıkarılmasını içerir. Kapsülünden ayrılan prostat dokusu mesaneye doğru itilir. Daha sonra prostat bir morselatör kullanılarak emilip dışarı alınır.

Kapsamlı bir bakımın sağlanması için, çıkarılan prostat dokusu incelenmek üzere laboratuvara gönderilir ve böylece prostat kanseri gibi altta yatan rahatsızlıkların tespiti sağlanır.

Ameliyat Süresi

HoLEP ameliyatının süresi bireysel olarak hastaya, özellikle de prostatın büyüklüğüne ve ameliyatın zorluğuna, cerrahın tecrübesine bağlı olarak değişir. Ortalama olarak ameliyat bir ile 3 saat kadar sürebilir.

İyileşme ve Ameliyat Sonrası Bakım

Ameliyattan sonra çoğu hasta, ayılma odasında bir miktar geçirdikten sonra odalarına alınır. Odada gözlem altında sondalı halde tutulur ve sondadan mesanede pıhtı oluşumunu önleyici sıvı gönderilir. Ameliyattan sonrasındaki gün genellikle sonda çıkarılır ve hasta taburcu edilebilir.

Başlangıçta idrara çıkma sancılı olabilir ve normalden daha sık olabilir, ancak ilaçlar bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Birkaç hafta boyunca idrarda kan görülmesi normaldir; iyileşme süreci ilerledikçe miktar zamanla azalır.

Artan idrara çıkma sıklığı, ani idrara çıkma isteği ve noktüri (gece idrara çıkmak için uyanma) gibi semptomların iyileşmesi, mesanenin prostat dokusunun alınmasına uyum sağlaması nedeniyle birkaç ay sürebilir. Yanma hissi ve hafif kanama ameliyattan sonra birkaç hafta devam edebilir ancak reçetesiz satılan ağrı kesiciler rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

HoLEP'in Yan Etkileri

HoLEP'in en sık görülen yan etkileri idrar yaparken geçici yanma ve kanamadır. İyileşme devam ettiği için ameliyat sonrası ilk ay idrarda kan görülmesi normaldir. Bazı hastalarda geçici idrar kaçırma sorunu yaşanabilir ancak bu durum genellikle birkaç hafta sonra düzelir. Meninin boşalma sırasında penisten çıkmak yerine mesaneye geri aktığı retrograd boşalma potansiyel bir yan etkidir. Ancak bu, vakaların yaklaşık %75'inde meydana gelir ve cinsel işlevi veya penisin sertleşme yeteneğini etkilemez.

HoLEP'te Çıkarılan Prostatın Yüzdesi

HoLEP işlemi sırasında çıkarılan prostat dokusunun miktarı, tıkanıklığın boyutuna veya üretraya uygulanan basınca bağlıdır. Ortalama olarak toplam prostat hacminin yaklaşık %60 ila %70'ını çıkarılarak büyümüş prostatın neden olduğu belirtiler tedavi edilmiş olur

Sonuç

Prostatın Holmium lazer enükleasyonu (HoLEP), prostat büyümesinden şikayetçi olan kişiler için etkili ve minimal invazif bir tedavi seçeneğidir. Bu ameliyat, iyi huylu prostat büyümesine (BPH) bağlı idrar şikayetlerinde kalıcı bir rahatlama sağlarken, geleneksel prostat ameliyatlarına kıyasla daha hızlı iyileşme ve komplikasyon riskinin azalmasını sağlar. Prostat büyümesiyle ilgili şikayetler yaşıyorsanız HoLEP'in sizin için uygun bir tedavi seçeneği olup olmadığını belirlemek için lütfen bizimle iletişime geçin.

İletişime Geç

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP