Prostat ile kalın bağırsakların son kısmı olan rektum, halk arasında makat denilen bölüm komşudur. Prostat muayenesi rektumdan parmakla prostat dokusunun kıvamı, sınırları, büyüklüğü hissedilerek yapılır.
Aynı şekilde prostat biyopsisi de genellikle rektumdan (transrektal) içeriye yerleştirilen ince bir ultrason probu ile prostat görüntülenerek yapılır. Rektum kirli bir alan olduğu için bu yöntemin özellikle ciddi enfeksiyon riski vardır. Önceden hazırlık yapılmasına rağmen rektum florasından bulaşan bakteriler prostat iltihabına sebep olabilir. Hastaların %4’e yakın bölümünde enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış gerekebilmektedir. Bunun yanında özellikle prostat ön kısmından biyopsi almak transrektal yolla daha zor olup kanama riski daha yüksektir.
İşlem sırasında iğne rektumdan prostat içine doğru ilerlediği için rektal kanamalar bu yolla sık gözlenir (%1.3-%45). Bu kanamalar kendiliğinden sorunsuz durmasına rağmen hemoroidi olan hastalarda ciddi ve uzun süren kanamalar görülmektedir.
Bizim uyguladığımız transperineal yolla USG/MRI füzyon prostat biyopsisinde hastaların önceden multiparametrik prostat MRI çekilerek prostat dokusu içindeki kanser riski yüksek bölgeler belirlenir. Daha sonra ameliyathanede anestezi (sedasyon veya genel anestezi) altında makat ile yumurtalık arasındaki perine dediğimiz cilt bölgesinden prostata ulaşarak biyopsi almaktayız.