İklim koşulları, hava sıcaklığı ve yaşadığımız mevsimler bazı hastalıkların artmasına sebep olabilir. Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının ve nezle-grip gibi salgınların arttığı çok iyi bilinen bir durumdur. Yaz aylarında ise ishal ve diğer bulaşıcı hastalıklar veya aşırı sıcağın sebep olduğu bir çok hastalık gözlenir. Ürolojik hastalıklardan yaz aylarında özellikle terlemeyle daha fazla sıvı kaybedildiği için böbrek taşına bağlı şikayetleri sık görmekteyiz.
İçinde bulunduğumuz kış aylarında bazı ürolojik hastalıklarla daha sık karşılaşmaktayız. Bu hastalıklardan en sık görüleni her iki cinste de sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Soğuk ortamda vücutta sempatik sistem aktive olur ve damarlar büzüşür. Kalp atışı hızlanır, idrar üretimi azalır. Sonuçta idrar yollarında enfeksiyonların oluşmasına yatkınlık oluşur.
Kadınlarda sistit dediğimiz idrar kesesi enfeksiyonları, erkeklerde ise özellikle prostat iltihapları soğuğa maruz kalanlarda sık görülür.
Sistit, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sızı, idrar kesesinde doluluk hissi, bulanık ve kötü kokulu veya kanlı idrar yapma, kasıklarda sancı ile kendini gösterir. Eskiden idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerin ayaklarını üşüttüğü ve bu yüzden olduğu söylenirdi. Bugün yapılan bilimsel araştırmalar bu hipotezi desteklemektedir. Sistit olan bayanlarda ilaç tedavisinin yanında kasığa ve ayaklara sıcak uygulaması şikayetlerin dindirilmesinde etkilidir.
Erkeklerde de kadınlardakine benzer şekilde kış aylarında idrar yolu enfeksiyonları ve alt idrar yolları şikayetlerinde artış gözlenir. Sık idrara çıkma, idrar yaptıktan mesanede idrarın kalma hissi, idrarda yanma, kasık veya makatta ağrı, sancı, gece idrara çıkma, zayıf veya ince akımlı idrar alt idrar yolu şikayetleridir ve genellikle ileri yaştaki büyümüş prostatı olan hastalarda gözlenir.
Daha önce prostat ilaçları alan hastaların kış aylarında şikayetleri çok şiddetlenir. Hastanın idrarını yapamadığı ve bu nedenle idrar kesesinin şişip ciddi ağrıya sebep olan akut üriner retansiyon denilen durumla kış aylarında çok daha sık karşılaşmaktayız. Bu durumun sebebi olarak soğukta ödemle şişen ve idrar yolunu tıkayan prostat veya idrar kesesinin kaslarında zayıflama gösterilmektedir. Sonuç olarak kış ayları idrar yolu enfeksiyonları ve prostat iltihabı veya büyümesi olan hastalar için sıkıntılı geçebilecek bir dönemdir. Bu dönemde hastalar sıvı alımına dikkat etmeli, soğuktan kendini korumalıdır.