Zamanlama:
Kadın yumurtalığında üretilen yumurta ayda bir kez dışarı atılır ve tüpler tarafından tutulur. Bu yumurta kadın kanallarda yaklaşık 48 saat canlılığını korur. Bu dönemde ilişki yaşanması gebelik şansını artırır. Yumurtlama zamanı genellikle iki adet döneminin tam ortasına rastlayan dönemdir. 4 haftalık adet döngüsü olan bir kadın için bu zaman 14. güne denk gelir. Bu zaman diliminden 6 gün önce 6 gün sonra ilişkiye girilmemesi gebelik riskini azaltır. Ancak bu yöntemin doğum kontrolü açısından başarısızlık oranı yani istenmeyen gebelik riski %20-45 arasında değişir.
İçindekiler
Geri çekme:
En ucuz, pratik ve toplumda sık uygulanan bir korunma yöntemidir. İlişki sırasında erkek orgazm olup boşalacağını hissedince organını geri çeker ve meni kadın organlarına değil de dışarı atılır. Uygun zamanlama yapılmadığı takdirde başarısı düşer veya eşlerde cinsel tatminsizlik sebebi olabilir. Doğum kontrolü açısından başarısı düşük bir yöntemdir. Orgazm anında çıkan meninin yanında erkek zevk suyu denilen salgılarda da canlı sperm hücreleri bulunduğu unutulmamalıdır. İstenmeyen gebelik riski %20 civarındadır.
Kondom-prezervatif
Yalnızca gebelik riskini azaltmaz aynı zamanda birçok cinsel yolla bulaşan hastalıktan da korur. Erekte olmuş erkek cinsel organın üzerine plastik-kauçuktan yapılmış bir kılıfın geçirilerek meninin geçişinin engellenmesine dayanır. Bu kılıfın yırtılması sonucunda istenmeyen gebelik riski %10-15 arasında taşımaktadır.
Vazektomi:
Sperm taşıyan vaz deferens denilen sperm kanallarının kesilip uçlarının bağlandığı, lokal anestezi ile kasıktan yapılan küçük cerrahi işlemdir. Cerrahi riskleri yok denecek kadar azdır. İşlemdem sonraki 3 ay boyunda sperm çıkışı devam ettiğinden bu süre boyunca kondom kullanımı önerilir. 3. Ay sonunda menide sperm kontrolü yapılarak güvenilirliği kontrol edilmelidir. İstenmeyen gebelik riski %0-3 arasındadır.
Cerrahi olarak kesilen sperm kanalları yeniden uç uca dikilebilir. Ancak bu yöntemin başarı şansı düşüktür. Çocuk isteyenlerde testis içinden canlı sperm temin edilebilir. Ancak genel olarak geri dönüşümü olmayan ve istenmeyen gebelik riski en düşük, en iyi korunma yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Hormon ilaçları veya hapları
Son yıllarda ‘erkek doğum kontrol hapı’ diye medyada haberi yapılan yöntem vücutta sperm üretimini uyaran hormonların baskılanması esasına dayanır. Bu amaçla pratiğe henüz girmemiştir. Yeni ilaç çalışmaları da devam etmektedir.