Genital Siğil HPV (Kondilom) – Dr. Tepeler

Cinsel organ, kasık veya yumurtalıklar derisi üzerinde çıkan siğillerin sebebi kısa ismi HPV olan Human Papillomavirus’tür (İnsanda siğil yapan virüs). Çoğunlukla cinsel yolla bulaştığı için HPV dünyadan en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmektedir. HPV virüsünün 100’den fazla tipi olmasına rağmen 40 türü cinsel organlarda siğile neden olur. 

HPV’nin toplum açısından önemli olmasının sebepleri yaygınlığı ve kanserojen yani tümöre dönüşüm yapabilmesidir. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserinin sebeplerinden ilki HPV’dir. Bunun dışında peniste, anal bölgede, oro-farinkste de kanser yaptığı bilinmektedir. 

 

HPV toplum için bir tehdit midir?

 

Bulaştırıcılığı yüksek olan HPV, en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık sebebidir. Erkekler için olduğu kadar kadınlar için de ciddi önem taşıyan bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserlerinin %99’undan HPV sorumludur. Son 20 yıldır gerek hastalığın gerekse sebep olduğu kanser sıklığının artması nedeniyle toplumda önemi atmıştır. Yalnızca kadınlar değil erkekler de kanserojen etkisine maruz kalmaktadır. Erkeklerde anal bölge (makat) kanserlerin %80-85’inden, penis kanserlerin ise %50’sinden HPV sorumludur.

 

Bulaştırıcılığı yüksek olan HPV, en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık sebebidir.

İçindekiler

HPV hangi tipleri sık görülür ve hangi tipleri kanser yapar?

 

HPV tip 6 ve 11 genital siğillerin büyük kısmından (%90’ından) sorumludur. Bu tipler kansere yol açmadıklarından düşük riskli HPV tipleri olarak kabul edilirler. Rahim ağzı kanserlerin %70’inden HPV tip 16- 18 (yüksek riskli); %20 sinden ise HPV tip 31, 33, 45, 52 ve 58 (yüksek riskli). Diğer tiplerin kanserojen etkisi (35, 39, 51, 56 ve59) ise çok daha düşüktür. 

 

Kanser yapıcı etki özellikle virüs ile uzun süreli temas sonucunda 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkar.

 

İletişime Geç

Genital siğil ve HPV toplumda ne sıklıkta görülür?

 

Virüsü taşımasına rağmen siğili olmayan veya siğili olup HPV hastalığının farkında olmayanlar nedeniyle HPV sıklığını net olarak belirtmek mümkün değildir.  Tüm dünyada yılda 630 bin kişinin enfekte olduğu, bu kişilerin üçte ikisinin de kadın olduğu bildirilmektedir. Amerika’da üniversite öğrencileri arasında yapılan araştırmada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olduğu bildirilmiştir. 


HPV nasıl bulaşır?

HPV çoğunlukla (%90) cinsel temas ile bulaşır. Oral veya anal ilişki ile de bulaşma olmaktadır. Ayrıca bulaşma için tam bir cinsel ilişki şart değildir. Sevişme sırasında cinsel organların sürtünmesi ile deriden temas yoluyla bulaşma gerçekleşebilir. Özellikle cinsel temas sırasında virüs barındıran siğilden alınan virüsler hasarlı deriden-mukozadan alınır.

Genel olarak genital siğili olan kişinin partnerine bulaştırma riski %64’dür.  Kadından erkeğe bulaşma riski, erkekten kadına bulaşma riskinden daha yüksektir. Cinsel partner sayısı bu yönüyle hastalığın bulaşması için risk faktörü olarak kabul edilebilir. Çok eşlilerde ve erken yaşta cinsel ilişkiye başlayanlarda hastalığın daha sık olduğu bilinmektedir. Homoseksüeller ve biseksüellerde de özellikle HPV sıklığı artmaktadır.

 

Anal veya oral ilişki ile de hastalık bulaşmaktadır. Anal bölge veya oral bölgede HPV siğillerine rastlanılmaktadır. Özellikle oral seks sırasında kadından erkeğe bulaşma, erkekten kadına olan bulaşmadan daha risklidir. 

 

Ortak eşyaların kullanımı ile HPV bulaşır mı?

Nesneler üzerindeki virüs ile bulaşma konusundan kanıtlar zayıf olsa da virüsün dış yüzeylerde (vücut kılları, tırnaklar, kullanılan eşyalar, tuvaletler, spor salonlarında kullanılan aletlerde, havuz sularında ve hatta muayene sırasında kullanılan eşyalarda vs) uzun süre yaşayabildiği gösterilmiştir.

 

Bu nesnelere temas ile bulaşma henüz kanıtlanmamıştır ancak bağışıklığı düşük bireylerde ciltteki sıyrıklardan yoğun virüs yükünün girişi ile enfeksiyon mümkün olabilir.

 

Doğum ile bebeğe HPV bulaşır mı? 

HPV normal vajinal doğum sırasında anneden bebeğine bulaşabilmektedir. Yine HPV (+) bir erkeğin menisinde de virüs taşıyabildiği gösterilmiştir.

 

Siğil tedavisi sırasında siğil bulaşabilir mi?

Siğil tedavisi için kullanılan elektroterizasyon işlemi sırasında çıkan dumanda da HPV DNA’sı olup bu dumanı solumak HPV bulaşma riski taşımaktadır. Bu yüzden tıbbi personelin işlem sırasında N95 maskesi takması önerilmektedir. 

 

HPV bulaştıktan ne kadar sonra siğil ortaya çıkar? 

Virüsle temas zamanını ve kaynağını belirlemek oldukça zordur. Kişinin bağışıklık sistemine ve alınan virüs miktarına göre bu süre değişkendir. Hastalığın kuluçka süresi 2 hafta- 2 yıl arasında değişmektedir. Ancak siğiller genellikle 3-4 ay içinde ortaya çıkarlar. 

HPV idrar yollarını da bulaşır mı?

HPV bazı hastalarda penis uç kısmında idrar kanalını tutar. İdrar kesesinden (mesane) idrarı dışarı attığımız kanala üretra denir. HPV özellikle üretranın en uçtaki yani penis içindeki 3cm’lik kısmını tutabilir (%1-25). Bu siğiller idrar akışını engelleyerek belirti verir. Nadiren mesane ve daha iç kısımdaki üretra tutulumu da olabilir.

Genital siğil için kimler risklidir?

Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması virüslerin neden olduğu hastalıklara karşı en önemli korunma mekanizmamızdır. Dolayısıyla bağışıklık sistemini bozan her durum HPV’ye karşı riskli duruma neden olur. Beslenme bozukluğu, sigara içimi, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların varlığı, HIV enfeksiyonu (AIDS) bu durumlardan sayılabilir. Ayrıca çok eşlilik, homoseksüalite, biseksülellik, erken yaşta cinsel ilişki başlaması, sünnet olmama diğer risk faktörleridir.  

 

Genital siğil- HPV teşhisi nasıl konulur?

Hasta muayenesinde genital bölgede lezyonların görülmesiyle veya kadın doğum hekimlerince; jinekolojik muayene sırasında rahim ağzında özel bir fırça ile örnek alınmasıyla tanı konur.

 

HPV DNA testi, erkeklerde üretra veya dış genital bölgeden, siğilden, kadınlarda ise kadın cinsel organlarından alınan sürüntü örneğinde HPV DNA parçalarının PCR yöntemi ile aranması işlemidir. 

 

Genital siğiller cinsel yolla bulaşabileceği için, genital siğilleri olan hastalara diğer cinsel temasla bulaşan hastalıklar (HIV, Hepatit, Gonore v.s...) için yapılan testler de önerilir.

Prezervatif HPV’ye karşı korur mu? 

 

Kondom (prezervatif) kullanımı HPV bulaşma riski azaltır ancak kesinlikle tam koruma sağlayamaz. Çünkü kondom tüm genital bölge cildini kapatmaz. 

 

Eldeki siğil genital bölgeye bulaşır mı?

Genital siğillere neden olan HPV tipleri, vücudun diğer bölgelerinde oluşan olağan siğillerinkinden farklıdır ve onlardan bulaşmazlar.

Siğili olanlar jilet kullanabilir mi?

Jilet ile yapılan genital bölge temizliğinde ciltte görünür-görünmez sıyrıklar oluşur. Buna bağlı olarak siğili olanlarda kanama olur ve virüsün diğer deri bölgelerine yayılımı artabilir. Bu nedenle genital bölge kıl temizliğinde cildi tahriş etmeyen makinalar veya tüy dökücü kremler kullanılmalıdır.

HPV’den nasıl korunabiliriz? Aşı ile korunmak mümkün mü?

Aşıların keşfedilmesi özellikle kadınlarda HPV ilişkili kanserlerden korunmada en etkili yol olmuştur. Aynı mantıkla erkeklerde de HPV aşıları kullanılmaktadır. Bu aşılar HPV’ye karşı vücudun immun sistemini güçlendirip genital siğillerin oluşmasını ve kanser gelişimini önleyebilir.

 

Genital siğili olanlarda aşı yaptırabilir mi?

Virüsün bir tipiyle enfekte olan hastalar aşı sayesinde diğer virüs tiplerine karşı da korunabileceklerinden ve nüksleri önleyebileceğinden genital siğili olan hastalara da aşı öneriyorum.

Cinsel aktif kişilere de aşı uygulanabilir mi?

Cinsel aktif kişilere de uygulanabilir, çünkü kişinin cinsel aktif olması bu virüs ile kesinlikle enfekte olduğu anlamına gelmeyeceği gibi, birkaç tür ile enfekte olsa dahi diğer türler için koruma sağlayacaktır.

Genital siğiller kendiliğinden iyileşir mi? 

Siğillerin %40-60’ı ilk yıl içinde kendiliğinden iyileşebilir. Bu iyileşme kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. Bağışıklık sistemin baskılandığı veya zayıfladığı durumlarda ise tekrarlama olacaktır.

 

Siğiller nasıl tedavi edilir?

HPV virüsünü tamamen yok eden bir ilaç yoktur. Tedavideki amaç  görünür siğilleri ortadan kaldırıp bulaşma riskini azaltmaktır.

Yazımızı okuyabilirsiniz : Genital siğiller nasıl tedavi edilir?

Siğiller cerrahi veya medikal tedavi ile ortadan kaldırılır ancak virüsün vücuttan tamamen atılamayacağı, tekrarlama riskinin olduğu unutulmamalıdır. 

Siğilin sayısı, büyüklüğü, bulunduğu bölge, hekimin tecrübesi ve imkanlarına göre tedavi yöntemine karar verilir. Temel olarak en sık uygulanan tedavi yöntemi cerrahi eksizyon (lazer veya elektrokoter ile, bistüri veya makas ile tıraşlama), kriyoterapi veya asit solüsyonları ile yakma tedavisidir. Bütün bu tedavilere rağmen tekrarlama riski vardır.

Tekrarlama riskini azaltmak için ek tedaviler tercih etmekteyim. Bilimsel araştırmaların sonuçlarına başarılı sonuçlar veren AHCC kendi pratiğimde hastalarıma en çok önerdiğim tedavidir. 

 

Cinsel partner bilgilendirilmeli midir?

Genital bölgesinde HPV tespit edilenlerin partnerleri de bu konuda uyarılmalı, bilgilendirilmeli ve mutlaka üroloji uzmanına veya kadın doğum uzmanına veya cildiye uzmanına muayene olmalıdırlar.

 

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP