Cinsel Bölgede Neden Siğil Çıkar?
Son zamanlarda cinsel (genital) bölgede boyutu veya sayısı artan siğillerin genelde sebebi kısa ismi HPV olan, Human Papillomavirus’tür. HPV virüsünün 200’den fazla tipi tanımlanmış olmasına rağmen yaklaşık 40 tipi cinsel bölgede genital kondilom, kondiloma aküminata veya genital siğil denen hastalık yapar. Amerika’da en sık cinsel yolla bulaşan hastalık olup, yılda 6,2 milyon kişinin bu virüs ile enfekte olduğu bildirilmiştir.
İçindekiler
HPV görülme sıklığını sessiz enfeksiyonların ve siğili olmayan taşıyıcılardan dolayı net olarak belirtmek zordur. Toplumda erkeklerde genital bölgede HPV saptama oranı %1-73 olarak bildirilmiştir. Erken yaşta başlayan cinsel aktivite ve çok eşlilikle birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2010 yılında kadınlarda HPV saptama oranı %11.4’dür. Amerika’da üniversite çağında gençlerde yapılan bir araştırmada her 3 erkekten birinde HPV saptanmıştır.
HPV Neden Önemli Bir Hastalıktır?
HPV erkeklerde yalnızca siğil yapmakla kalmayıp orofaringeal (ağız-yutak) bölge, penis ve anal bölge kanserlerine de sebep olmaktadır. Erkeklerde anal kanserlerin %80-85’i, penil kanserlerin ise %50’ye yakınının HPV ile ilişkisi gösterilmiştir.
Şimdiye kadar rahim ağzı (serviks) kanseri ile ilişkisinden dolayı kadınlarda daha çok önemsenirken son 20 yıldır erkeklerde de sıklığındaki artış ve olası sonuçları nedeniyle ciddi yaklaşılan bir hastalık haline gelmiştir. Etkenler her iki cinste de benzer olmasına rağmen hastalık erkeklerde bayanlardan farklılık gösterebilir.
HPV Nasıl Bulaşır?
Çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Bunun dışında nadir de olsa cilt teması yolu ile veya bu virüs içeren eşyalar ile veya doğum sırasında da bulaşabilir. Hastalık cinsel temas ile bulaştığından çok eşlilik önemli bir risk faktörüdür. Partner sayısı arttıkça da risk artmaktadır. Homoseksüller ve biseksüellerde de özellikle anogenital HPV sıklığı artmaktadır.
Kondom (Prezervatif) HPV’den Korur Mu?
HPV’nin temas ile bulaşabilmesi için mukozada veya ciltte çatlak veya hasar olması gerekir. Çoğu enfeksiyon sessiz seyir gösterir ve %60’ı ilk yıl, %90’ı da ikinci yıl içinde immün (bağışıklık sistemi) sistem tarafından vücuttan uzaklaştırılır.
Sünnet HPV’den Korur Mu?
Sünnetin koruyucu etkisi tartışmalıdır. Bu konuda çelişkili sonuçlar akademik literatürde mevcuttur. Sünnetin HPV görülme sıklığını azaltmasının yanında kanser riski taşıyan HPV riskini düşürdüğünü gösterilmiştir. Sünnet olmamışlarda sünnet derisi de %85-90 oranında tutulmaktadır.
HPV Bulaşan Herkeste Siğil Yapar mı?
HPV’nin temas ile bulaşabilmesi için mukozada veya ciltte çatlak veya hasar olması gerekir. Çoğu enfeksiyon sessiz seyir gösterir ve %60’ı ilk yıl, %90’ı da ikinci yıl içinde immün (bağışıklık sistemi) sistem tarafından vücuttan uzaklaştırılır.
HPV Bulaştıktan Ne Kadar Sonra Belirti Verir?
İnkübasyon (kuluçka süresi) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır.
HPV İdrar Yollarını Da Tutar Mı?
İdrar kesesinden (mesane) idrarı dışarı attığımız boruya üretra denir. HPV özellikle üretranın en uçtaki yani penis içindeki 3cm’lik kısmını tutar (%1-25). Bu kısımdaki siğiller üretranın dışarı doğru çevrilmesiyle görülür. Nadiren mesane ve daha iç kısımdaki üretra tutulumu da olabilir. Üretradaki siğiller idrar akışını engelleyerek belirti verir.
Genital Siğiller Çoğalabilir mi?
Hastalarım en çok tek olan siğillerinin jilet ile kıl temizliği sonrası kanadığından ve sonraki dönemde siğillerin sayısının artmasından bahseder. Jilet ile ciltte gördüğümüz veya göremediğimiz sıyrıklar oluşur. Bu sıyrıklardan içeri siğilin kanaması ile birlikte virüs bulaşı olabilir. Virüs ile ilk bulaşmada da virüs genellikle ciltteki sıyrıklardan cinsel temas ile bulaşır. Genital bölgedeki kıllardan arınmada cildi tahriş etmeyen makinalar veya tüy dökücü kremler kullanılmasını tavsiye ederim.
Kanser Riski Her Hastada Var Mıdır?
HPV’nin cinsel bölgeyi tutan yaklaşık 40 tipi kanser yapma potansiyellerine göre yüksek, orta ve düşük risk taşıyanlar olarak belirlenmiştir. Buna göre yüksek risk taşıyanlar 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82’dir. Düşük riskliler 6,11,40,42,43,44,54,61,70,72,81’dir. Orta risk grubunu ise 26,53 ve 66 oluşturur.
HPV’den Aşı İle Korunmak Mümkün Mü?
Aşıların keşfedilmesi özellikle kadınlarda HPV ilişklili kanserlerden korunmada elimizi güçlendirdi. Aynı mantıkla erkeklerde de HPV aşıları kullanılmakta. HPV ilişkili benign ve malign lezyonların önlenmesinde HPV aşılarını her iki cinstede kullanmaktayız. Bu aşılar HPV’ye karşı vücudun immun sistemini güçlendirip genital siğillerin oluşmasını ve anal bölgede kanser gelişimini önleyebilir.
HPV aşıları hazırlanırken virüse benzer partikül içerip virüs DNA’sı içermezler. Bu yüzden hastalık veya kanser yapıcı etkileri yoktur.
Genital bölgedeki siğillerin %90’ı HPV tip 6 ve 11 enfeksiyonu sonucu oluşur. Şu an piyasada 3 tip HPV aşısı vardır: Bivalan (Tip 16, 18), kuadrivalan (Tip 6, 11, 16, 18) ve nano-valan (Tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). 9-14 yaş arasında 0 ve 6. aylarda, 15 yaş üzerindeki kişilerde ise 0, 1 ve 6. aylarda uygulanır.
Genital Siğiller Kendiliğinden İyileşir mi?
Siğillerin %40-60’ı ilk yıl içinde kendiliğinden iyileşir-kaybolur. Bu iyileşme kişinin immun yani bağışıklık sistemine bağlıdır. İmmun sistemin baskılandığı veya zayıfladığı durumlarda ise tekrarlama olacaktır.
Genital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?
Siğiller ortadan kaldırılıp fiziksel ve kozmetik iyileşme tedavideki amacımızdır. Ancak HPV’nin vücuttan atılamayacağı, tekrarlama riskinin olduğu unutulmamalıdır. Herkes için geçerli standart bir tedavi yoktur. Siğilin sayısı, büyüklüğü, bulunduğu bölge, hekimin tecrübesi ve imkanlarına göre tedavi yöntemine karar verilir. Temel olarak en sık uygulanan tedavi yöntemi cerrahi eksizyon (lazer veya elektrokoter ile, bistüri veya makas ile tıraşlama), kriyoterapi veya asit solüsyonları ile yakma tedavisidir. Bütün bu tedavilere rağmen tekrarlama riski %25-65’tir.
Cinsel Partner Bilgilendirilmeli Midir?
Genital bölgesinde HPV tespit edilenlerin partnerleri de bu konuda uyarılmalı, bilgilendirilmeli ve mutlaka ürolog veya jinekoloğa muayene olmalıdır.