1. Artan Yayılma: HPV siğilleri oldukça bulaşıcıdır ve tedavi edilmezse vücudun diğer bölgelerine veya ciltten cilde temas yoluyla diğer bireylere yayılabilir. Genellikle ilk siğil görülmesinden sonra kişi cinsel organ kıl temizliğinde (jilet kullananlar özellikle) kanar ve sonrasında siğil diğer bölgelere de yayılır.
2. Fiziksel Rahatsızlık: HPV siğilleri genital bölge gibi sürtünmeye veya basınca eğilimli bölgelerde bulunuyorsa kaşıntı, tahriş veya hassasiyet gibi fiziksel rahatsızlığa neden olabilir. Bazı siğiller idrar kanalı ağzında veya içinde oluşup idrar akışını bozabilir.
3. Psikolojik Sıkıntı: Özellikle genital bölge gibi hassas veya görünür alanlarda belirgin siğillerin varlığı duygusal sıkıntıya, utanca neden olabilir ve benlik saygısını ve vücut imajını olumsuz yönde etkileyebilir. Veya en sık görülen durum çiftler arasında güven duygusunu zedeleyebilir.
4. Hamilelik Sırasındaki Komplikasyonlar: HPV'nin neden olduğu genital siğiller hamilelik sırasında risk oluşturabilir. Bazı durumlarda, siğiller hormonal değişiklikler nedeniyle büyüyebilir veya sayıları artabilir, bu da doğum sırasında potansiyel olarak rahatsızlığa veya tıkanmaya neden olabilir. Ayrıca, HPV'nin yenidoğana bulaşma riski vardır, bu da solunum yollarında siğillerin büyümesiyle karakterize bir durum olan solunum papillomatozisine yol açabilir.Ancak bu durum oldukça nadir görülmektedir.
5. HPV enfeksiyonlarının çoğu ciddi sağlık sorunlarına yol açmadan kendiliğinden düzelirken, yüksek riskli HPV tipleri ile kalıcı enfeksiyon zaman içinde belirli kanserlerin gelişme riskini artırabilir. Özellikle HPV tip 16 ve 18, rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital ve anal bölgelerdeki diğer kanserlerle de güçlü bir şekilde ilişkilidir. Kadınlardaki rahim ağzı, vajen kanserlerinin en önemli sebebi HPV’dir. Yine penis kanserlerinin de önemli sebeplerinden biridir. HPV ilişkili penis kanserlerinin özellikle sünnet olmayan kişilerde çok daha sık görüldüğü unutulmamalıdır.
Oral sex ile HPV’nin özellikle gırtlak bölgesinde siğil yaptığı hatta tedavi edilmeyen kişilerde uzun dönemde gırtlak kanserine dönüştüğü bildirilmiştir.
6. Bağışıklık Sistemi Baskılanmış Bireylerde Komplikasyonlar: HIV/AIDS ile yaşayanlar veya bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler gibi bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler, HPV ile ilişkili kanserli lezyonların gelişme riskinin artması da dahil olmak üzere daha şiddetli veya yaygın HPV enfeksiyonları yaşayabilir.
Tedavi edilmeyen HPV siğillerinin potansiyel komplikasyonları göz önüne alındığında, genital siğilleriniz veya HPV ile ilişkili diğer lezyonlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız tıbbi değerlendirme ve uygun tedaviyi aramanız önemlidir. Tedavi seçenekleri siğillerin yeri, boyutu ve sayısına bağlı olarak değişir ve topikal ilaçlar, kriyoterapi (dondurma), cerrahi olarak çıkarma veya lazer tedavisini içerebilir. Ayrıca, güvenli seks yapmak, HPV'ye karşı aşı olmak ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak HPV ile ilgili komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.