Erkeklerde cinsel haz sonrası orgazm ile cinsel organdan dışarı atılan sıvıya meni denir. Tıbbi literatürde ejakülat veya semen olarak isimlendirilir. Meni gri renkte kendine has koku ve yoğunluğu olan yaklaşık 2-7ml miktarında prostat, seminal vezikül gibi erkeklik bezlerinden gelen sıvıları ve üreme için şart olan döl hücrelerini yani spermleri içeren sıvıdır. Meninin kendine has rengi, kokusu, kıvamı vardır. Yaklaşık 2-7ml hacminde, kirli beyaz-gri renkte, hafif jölemsi kıvamda, çamaşır suyu kokusuna benzer bir kokusu vardır.
İçindekiler
Meni Nerede Üretilir, Nasıl Oluşur ve Orgazm ile Nasıl Dışarı Atılır?
Erkeklik aslında dış cinsel organ olan penis ile tanımlansa da üreme organı testistir. Testisin asli vazifesi üreme yani döl hücrelerini (sperm) ve erkeklik hormonu (testosteron) üretmektir. Burada oluşan spermler önce epididimis denilen testisin hemen arka yüzündeki depolama ve olgunlaşma alanında birikir. Spermler epididimisten ‘vas deferens’ denilen taşıyıcı kanallar ile prostat içine katılır. Orgazm anında prostat, seminal vezikül ve bulboüretral bezlerden gelen sıvılar birleşerek önce prostat içindeki üretra denilen idrar borusunda birikir. Daha sonra pelvik kasların kasılması ve mesane boynunun kapanması ile meni (ejakülat) basınçla idrar borusundan dışarı atılır.
Meni ve Sperm Aynı Şey midir?
Halk arasında orgazm ile çıkan meni sıvısının tamamının sperm olduğu zannedilir. Bu bilgi doğru değildir. Aslında bu sıvının yalnızca %5-10’luk kısmını sperm hücreleri oluşturur. Geri kalan büyük kısmını diğer bezlerden gelen ve spermin kadın üreme organlarında canlılığını sağlayan sıvılar oluşturur.
Meni İçerisinde Neler Bulunur?
Meni, farklı organlardan gelen farklı kimyasal yapıdaki sıvıların karışımıdır. Meninin çok az bir kısmını (%5-10) sperm hücreleri oluşturur. Meni sıvısının geriye kalan kısmını enzimler, sitrik asit, serbest amino asitler, vitaminler, proteinler, mineraller (çinko, potasyum), antioksidanlar ve hatta şeker (fruktoz) oluşturur. Bütün bunlar spermlerin olgunlaşmasına ve dış fiziksel şartlardan korunmasına yardımı olur.
Meninin Görevi Nedir?
Meni sıvısı içinde üreme hücreleri yani spermler ve bu spermlerin kadın üreme organlarında spermlerin canlı kalmasını, hareketlenmesini sağlayan enzimler, mineraller ve besinler (fruktoz) bulunur. Bunlar olmadan spermler sağlıklı hareket edip, yumurtayı dölleyemez. Sağlıklı bir üreme ve çocuk sahibi olmak için spermler kadar meni salgısındaki diğer bileşenlere de ihtiyaç vardır.
Normal Meni Nasıl Olmalıdır?
Meni fiziksel özellikleri itibariyle kişisel farklılıklar göstermekle birlikte bazı standartları vardır. Temel olarak meninin miktarı-hacmi, kokusu ve rengi değerlendirilir. Meni hacmi 2-7ml arasında değişmekle birlikte ortalama 3-4ml civarında seyreder. Kokusu klor ya da amonyağa benzer. Ancak tüketilen besinlere bağlı olarak kokusunda değişiklikler olabilir. Son olarak rengi kirli beyaz veya hafif sarı renktedir. Renginde, kıvamında ve miktarındaki değişiklikler hastalıkların belirtisi olabilir.
Meniden Kan Gelmesi Neden Olur?
Menide kan görülmesi durumuna hematopsermi denir. Hematospermi erkekler tarafından veya eşleri tarafından panikle karşılanır. Çoğunlukla altta yatan ciddi bir durum saptanmaz. Ancak ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için mutlaka üroloji uzmanı tarafından değerlendirilme gerektirir.
Menideki kan, meninin üretildiği organlar olan testis-epididim, prostat ve seminal veziküldeki hastalıkları neticesinde oluşur. Özellikle 40 yaş üstü erkeklerde detaylı muayene edilerek bu organlardaki hastalıkların araştırılması gerekir.
Zorlu ve tekrarlayan ilişkiler, ilişkiye uzun süre ara verildikten sonra gerçekleşen ilişkiler, prostata yapılan girişimler (biyopsi, prostat ameliyatları, sonda takılması) sonrasında da görülebilir.
Tekrarlayan ilişkiler sonrası prostat içindeki kılcal damarlarda aşırı zorlanmaya bağlı kanamalar görülebilir. İlk meni genelde taze parlak kırmızı renktedir. İlerleyen günlerde orgazm sonrası görülen meni kahverengi renge dönebilir.
Hematospermi sebepleri arasında prostat iltihabı, prostat kanseri, testis ve epididim iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi, mesane taşları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar sayılabilir.