Oral Sex İle Hastalık Bulaşır Mı? – Dr. Tepeler

Oral sex ile hastalık birçok kişi tarafından sıkça aranan bir konudur. Cinsellik her toplumda farklı şekillerde yaşanmaktadır. Yapılan araştırmalar 18-44 yaş arası kişilerin %85’inin hayatında bir kere oral sex yaptığı bildirilmiştir.

Oral sex ile cinsel yolla bulaşan mikropların bulaşmayacağı düşünülse de bu bilgi doğru değildir ve cinsel ilişki ile bulaşan pek çok bakteri veya virüs oral ile de bulaşabilir.

Ağız içerisindeki salgıların deriye veya mukozaya teması sonrası cinsel yolla bulaşabilen pek çok etken bulaşabilir.Bu makalemizde ağız yoluyla da bulaşabilen cinsel yolla bulaşan hastalık yapan etkenler açıklanmıştır.

Kötü ağız hijyeni, diş eti hastalıkları, ağız içi yara olması, düşük immunite oral sex sonrası hastalık riskini artıran faktörlerdir.

İçindekiler

Sfiliz:

Bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Erkek kadın genital organı, ağız veya sfiliz yarasına temas ile bulaşabilir. Neden olduğu yaralar küçük olup fark edilmeyebilir. Cinsel organda oluşan yaralarda sfilizten şüphelenilmelidir.

Tanı konulur konulmaz uygun antibiyotik ile tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara açabilen bir hastalıktır.

HIV:

Aids hastalığına sebep olan virüstür. HİV taşıyan doku sıvısının kişinin kan akımını ile (açık yara var ise) bulaşabilir.

İletişime Geç

Genital herpes:

Genital herpes, taşıyıcı kişiden ağız, vajina veya anüs ile temas sonrası bulaşan bir virüstür. Özellikle aktif fazda çok daha bulaşıcı hale gelmektedir. Genital organlarda küçük su kesecikleri şeklinde belirti verir. Bu kesecikler virüsten zengin sıvı içerir. Bu sıvı çevre organlara, cinsel ilişki ile ağız, dil ve dudağa bulaşabilir.

Kondomlar koruyucu olsa da bulaşıcılığı mutlaka önlemeyebilir. Oral sex ile cinsel organdaki (genellikle tip 2) veya ağızdaki virüs (genellikle tip 1) partnere bulaşabilir. Özellikle su kesesi şeklinde döküntülerin veya yaraların olduğu dönem bulaşıcılık açısından risklidir.

Herpes’in tedavisi yoktur. Yalnızsca aktif olduğu dönemde şikayetler için anti-viral krem veya ilaçlar önerilmektedir.

Gonore:

Gonore, enfekte kişilerin vajen, penis, anüs ve ağzından kolaylıkla taşınabilen, bulaştırıcılığı yüksek bir bakteriyel enfeksiyondur. Belirti vermeden seyredebileceği gibi, cinsel organda akıntı (yeşil, sarı veya beyaz olabilir), kaşınma hissi, idrarda yanma ve kanama şikayeti yapabilir.

Gonore tedavi edilmez ise kadınlarda kısırlığa sebep olan PID denilen pelvik inflamatuvar hastalığa neden olabilir. Erkeklerde de kısırlık sebebi olabilir.

Gonore tedavisi uygun antibiyotiklerle yapılabilir.

Klamidya:

Cinsel organlar, anüs ve ağız yoluyla bulaşabilen bir bakteriyel enfeksiyondur. Belirti vermeyebilir veya cinsel organlarda yanma, kaşıntı, idrar yaparken yanma şeklinde belirti verebilir. Uygun antibiyotik ile tedavisi mümkündür.

Hepatit B ve C:

İsminde de anlaşılacağı gibi karaciğeri hedefleyen virüslerdir. Virüs içeren vücut sıvıları ile bulaşır.

HPV (Genital siğil yapan virüs)

Cinsel organlarda siğil yapan virüstür (HPV- İnsan papilloma virüs). Özellikle oral sex ile kadından erkeğe bulaşma riski daha fazladır.

Korunma:

Oral yolla hastalığın bulaşmasını önlemek için alınacak tedbirler şu şekilde sıralanabilir:

1.Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en temel yolu tek eşliliktir.

2.Düzenli cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından kontrollerin yapılması

3.Bulaşı önlemek için kondom veya ağız içi koruyucu kılıf (dental dam) kullanımı

4.Genital organlarında siğil, uçuk veya yara olan kişilerle temas kurulmaması

5.Enfeksiyonu olan kişilerin erken dönemde tedavi edilerek hastalığın yayılmasını önler.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP