Üretra Darlığı – Doç. Dr. A. Kadir Tepeler

Üretra Nedir?

Üretra idrar kesemizden (mesane) idrarı dışarı taşınan tüp şeklinde kadınlarda 4cm, erkeklerde ise 20cm uzunluğunda olan bir  organdır. Erkeklerde mesanenin hemen altında prostat bezi tarafından çevrelenmiştir. Prostat bezinin alt kısmında idrar kontrolümüzü sağlayan sfinkter denilen kas yapısı vardır.

İçindekiler

Neden Üretrada Darlık Oluşur?

Günümüzde endoskopik yani kapalı ameliyatlar arttığı için en sık sebep bu ameliyatlardır. Genellikle kapalı prostat, mesane veya taş ameliyatları sonrası oluşur. Travmalar, yüksekten düşme, üretranın bulunduğu makat-apış arası bölgesine alınan darbeler, sert zemine düşme de sebep olur. Leğen kemikleri denilen pelvis kemiklerinin kırılması sonucu üretranın kısmi veya tam yırtılmaları görülmektedir. Bunlar haricinde enfeksiyonlar da üretrada darlık yapabilir. Bütün bu sebepler haricinde hiçbir etken yokken de darlık oluşan vakalar ile karşılaşmaktayız.

Teşhis Nasıl Konulur?

Hastanın şikayetleri öncelikle üretra darlığından şüphelendirir. Üroflowmetri denilen işeme testi ile idrar akımındaki zayıflama olduğu saptanır. Üretradaki darlık ve darlığın yeri-seviyesi çekilen film (üretrografi) ile konur. Bu filmde dış idrar deliğinden içeri özel bir sıvı madde verilerek röntgen ile sıvının geçişi gözlenir. Ayrıca idrar yolu endoskopisi ile tanı ve tedavi aynı seansta yapılabilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Temelde 3 tedavi yöntemi vardır. Darlık bölgesinin genişletilmesi yani dilatasyon, darlık alanının kesilerek açılması (endoskopik tedavi-üretrotomi intern) ve açık ameliyattır. Açık ameliyat diğer tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen, uzun dar segmenti-bölümü  olan hastalarda uygulanır. Açık ameliyat ile dar kısım çıkarılır ve yerine yeni doku konularak yapılır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP